DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

3/31/2006

Kanavice cicek, kelebekler ve iki kus




Kader're soz verdigim uzere bu haftayi da kanavice ornekleri ile kapatiyorum. Herkese iyi haftasonlari.


















Labels:

3/30/2006

Deren Oda Takimi



Su oda takiminin ciceklerinin guzelligine bakar misiniz arkadaslar? Ilk defa boyle iki isin beraber calismis halini gordum; oyle citi piti ki. Cok sevgili bir gonul dostumuzun gonderidgi bir model. Benim ismimi soylemene gerek yok deyince, ben de kendisinden gonul dostu olarak bahsedecegim bundan sonra.


Nihan Nevresim Danteli



Bugun bir de nevresim takimi icin Seruhan'dan dantelimiz var. Fotograf iyi cikmamis Seruhan deyince, sen bunu simdilik boyle yayinla, isteyen olursa gene cekerim dedi. Seruhan ornek cok guzel bir ornek, eline saglik senin de. Ben hep diyorum, kendine kullan diye ama kizima saklarim O'nun icin yaptim diye israr ediyorsun.

Labels:

3/29/2006

Parilti Bohca ve Havlu Seti



Bu motif cok moda oldu son donemde. Daha once ayni adla mutfak takimi blogda paylasmistim. Bu da bohcasi ile set halinde bir takim ; her renkte de olacak guzel bir ornek. Farkli havlu ucunu, daha once ekledigim bir ornek olmasina ragmen tekrar buraya da koydum. Diger renkleri icin linke basiniz.

Labels: ,

3/28/2006

Nevgul Perde ve Oval Gullu Perde/Nevresim Agzi



Gullu, hos, hareketli bir perde ornegi ile Sali gunune geldik gene. Bazen hergun digerinin aynisi gibi hissediyorum. Ustte ailemden duz kenarlisi, altta ise Seruhan'in ordugu hem alt hem ust kenari girintili cikintili hali. Ben de kendime bu ornekten yapsam mi diye dusunurken, daha basit bir dantelde karar verdim. Daha ilk ana parcasinin yarisini bitiremedim, bir bitse bloga da eklerim de. :((



Diger bir begendigim gullu perde ucu da bu. Aysen kendi bloguna ekledigi, benim de o zaman bu kitaptan tarattigim ornegin ne kadar guzel durdugunu gorelim diye, Aysen'e bu fotografi kullanabilir miyim blogumda diye sordugum hos bir ornek. Gene Meral'de de vardi. En asagidaki fotografta foruldugu uzere, perde disinda pike agzi veya nevresim takimi olarak da cok guzel oluyor.


Labels: ,

3/25/2006

Alev Havlu Danteli ve Peceteli Ortu Semasi




Benim evdeki ipleri bitirme cabalarimdan biri daha. Ipler de beni hic uzmuyor, tam yetiyor. Gerci yapacaklara ben ana renk beyaz suslemeler renkli iple olsun derim. Alltada ise kose kisminin semasini bulabilirsiniz. Ucu danteli ise kirpikli havlu ucu olarka arsivde var.Ben bu ornegi aslinda sevdim, ilk basta bu semayi kumas ile birlestirerek orulecek bir dantel olarak tasarlamistim kafamda. Bence en altta goreceginiz sekilde orulurse hos bir ortu ortaya cikar. Pecete gelecek orta gibekleri isterseniz kumas yerine kafeslerle doldurarak orerek ve parcalari birlestire birlestire masaniza uygun boyutlarda ortu olarak da orebilirsiniz.Gene tek koseyi mutfak takimi olarak da orerseniz farkli bir havasi olur.


kenar

Labels:

3/24/2006

Nilay Mutfak Takimi ve Seruhan'dan ilk danteller



Sevgili elisi dostlari,
son zamanlarda elisi bloglarina olan ilgi azalmis gibi geliyor bana; eskisi kadar ziyaret eden de pek olmuyor sanki. Bir ay kadar once , ben de acaba yavaslatsam mi blogu, hergun yeni bir seyler eklemesem mi diye dusunmustum ama gene de elimdekileri birgunde paylasmak bile geciyor icimden. Sizler neler hissediyorsaniz yazarsaniz sevinirim. Konuyu degistirip dantele gelelim isterseniz. Guzel bir mutfak ornegimiz daha. Sade olsun isteyenler nakis calismayabilir veya nakis yerine boyama da yapabilir; herkesin arzusuna kalmis. Buzdolabi ortusu icin, bu dilimleri yanyana ekleyip ustunu de duz olana kadar kafeslerle doldurabilir veya yanyana bu ucgen parcalari birlestirip oyle de piko yapilabilir. Eger tam takim yapacaksaniz, perde icin de gene ayni islem yapilirsa hos olur diye dusunuyorum.

Ben bu satirlari yazdiktan kisa sure sonra sevgili Seruhan arkadasim, esinin hediyesi fotograf makinasi ile cektigi ilk fotograflari gonderdi. Ikimiz de uzun zamandir bekliyorduk acikcasi. Seruhan'i cogunuz ismen de olsa tanirsiniz; kendisi ozellikle gullu orneklerin hastasidir. Nalan'in forumuna, yaptigi bir iki ornegi eklemisti ama tum orneklerini benim blogumda paylasmak icin saklamis aslinda. Tencere yuvarlanmis kapagini bulmus gibi bir durum, cunku ben de zaten gullu ornekleri begeniyorum biliyorsunuz. Eli de cabuk bir arkadasimiz, masallah hemen yapiyor dantelleri. Onlarin orf ve adetlerini de birgun anlatmisti bana, biraz zahmetli de. Kizi daha lisede gerci ama Seruhan hazirliklarina simdiden baslamis. Adetlerinde bilezik takana bohca verilirmis; Seruhan'cim sana kolayliklar diliyor ve ilk gonderdigin orneklerle basliyorum. Kendisi fotograf makinasinin acemisiyim, guzel cikmadi dedi; bu seferlik boyle sen de alistikca fotograflar da guzellesir merak etme Seruhan. Ilk ornegi cok sevdigini, bir kibrisli arkadasindan ornegini alarak yaptigini da yazmis Seruhan. Ikinci ornek, Meral'den de hatirlayacaginiz bir ornek. Meral'cim, arsive tepsi ortusu diye eklememissin bu ornegi, hangi ayda bulana kadar tek tek baktim. :))En alttaki tepsi ortusunu ise Sennur blogunu ilk actiginda eklemisti, ben de bu ornegi bir kitapta gormus ama kitap bende olmadigi icin modeli de bulamamistim; taa ki Sennur'da gorene kadar. Seruhan bu ornegin ortasina da desen ekleyerek cok daha farklilastirmis. Artik bana bu ornekten yapmak da farz olmus. :))
Seruhan eline koluna ve gozune saglik. Orneklerin devamini sabirsizlikla bekliyorum arkadasim. Esine benim adima da tesekkur edelim, fotograf makinasindan ben de faydalaniyorum boylece.

Seruhan Ortu



Dort Cicek Tepsi Ortusu



Kibar Tepsi Ortusu

Labels:

3/23/2006

Banyo Lifleri



Uzun lafa ne hacet, hepsi birbirinden guzel. Bu tarz liflerin yapilisi icin aciklamali anlatimi bir blogcu dostumuz yapmisti ama hatirlayamadim. Yapacak olanlar icin bir fikir verir umarim.

Labels:

3/22/2006

Domates Oyasi



Benim aklimda soldaki kirmizili oyanin ismi boyle kalmis, yanlis degildir umarim. Sevgili Benan yengenin ceyizinden. Ornek olsun diye buraya eklemek istedim, hem de hergun hergun dantel olmasin; bunaltmayayim sizleri. ben cok seviyorum da arada degisiklik yapmak gerek. Seruhan, dun biraktigi yorumda, sen danteli cok seviyorsun, kizin olur insallah da cok ceyiz yaparsin demis. Olsun da yapariz soz olsun. Sevse de yaparim, sevmese de; zaten anasina bak kizini al demisler; benim kizim da boyle isleri sever herhalde.
Bir arkadasimiz ise elindeki orneklerden gondermek istiyormus, tabi cok memnun olurum. erduremi@hotmail.com adresine, digital fotograf gonderirseniz ben de buradan diger arkadaslarla da paylasmis olurum.

Labels:

3/21/2006

Salkim Oda Takimi ve Sehpa Ortusu




Bir gonul dostundan emegi cok olan bir takim. Hem yuvarlak oda takimi hem de sehpa ortusu olarak. Soze gerek yok, yapanlarin ellerine gonderenlerin gonlune saglik bizlerle paylastiklari icin. Dayanir yaparim, sabredebilirim diyorsaniz, masa ostune somentabl veya fiskos ortusu de yapilabilir.

Labels: ,

3/20/2006

YARIMLAR










Bugune mutlu girdim, elimdeki yarim isleri ve boylece de yarim ipleri bitirdim. Gordugunuz uc ipten de azicik kalmisti. Hepsinin de illa kullanilmasi lazim, zira insanin zor buldugu sey kiymete biniyor. Iste bu sebepten, benim bu ipleri kullanacak yer bulmam diyerek, oyle aksam oturdugum yerde bunlari yaptim. Gullu tepsi ortusunun once semasini cikarttim, ipim yetse guzel bir kirpik de yapacaktim ama kismet bunaymis. Zaten orerken basina gelmedik is kalmadi, duzgun de olamadi bu yuzden. Neyse simdi,ben de rahatladim, artik duzgun bir ise baslayabilirim. :))

Labels:

3/17/2006

Gonul Oda Takimi



Nuran teyzenin gondermis oldugu guzel dantellere, bir gunluk aradan sonra devam edelim. Goruntusu cok guzel ama utulemesi de bir o kadar zahmetli bir ornek. En iyisi yapacaklar naylon iplik kullansin, bir kere utulesin.

Benzer bir ornegin farkli orta kismi

Labels:

3/15/2006

Karanfil Oda Takimlari ve Gulcan Tepsi Ortusu Semalari






Merve arkadasimiz kolay, butun orulecek kare oda takimi ariyormus. Kendisine bir iki ornek gonderdim, bir de sema olsun hangisini isterse onu orsun diye dusundum. Ikinci kare ornekte sol uste veya sag alt kosedeki gibi yapma secenegi de var, hangisi hosunuza giderse. Gullu tepsi ortulerinin talibi zaten hep var, begenen herkes cekinmesin istedigi gibi kullansin.

Labels: ,

3/14/2006

Cetrefilli ve Demet Oda Takimlari



Bu haftayi Nuran teyzenin dun gonderdigi harika dantellere ayirmaya karar verdim. Hepsi birbirinden guzel, hangisini bugun eklesem sasirdim. Nuran teyze daha once bizerle torununa ordugu dostluk battaniyesini gondermisti. Bu sefer de kizlarinin oda takimlarini gondermis bizlere.

Ilk ornegin ana parcalari bildik bir motif ama o kadar guzel birlestirilmis ki bayildim desem yeridir.Gene ismini koruyor ve cetrefilli diyorum. Alttaki ornekte ise minik minik parcalar birlestirilmis, gene sabir harikasi.

Labels:

3/13/2006

Halkali Cicek Ortu



Herkese guzel bir hafta diliyorum. Ben cok yogun bir hafta gecirdim, haftasonunda ise neredeyse kendimizi unuttuk. Bir arkadasimiz, Avrupa Yakasi adli dizinin cekilmis 59 bolumunun DVD'ye kaydedilmis oalra kbize de seyredelim diye odunc verdi. Biz tabi burada nerdeen seyredecegiz turk tv kanallarini? Ilk basta oyle bir bakariz dedik, sonra bir anda oyle farkli geldi ; Cuma aksamindan beri neredeyse bir yemek bir tuvalet mollasi veriyoruz evde.Ancak ucte birini bitirdik. O yuzden bu hafta beni siz de unutun arkadaslar, ben kendimi unutmusum bolumler arasinda.

Bu ornekten baska seyler yapma dusuncelerim var. Tek bir baklava parcasini orta gobek yapip, daha once ekledigim elicabuk tepsi ortusu tarzinda bitirebilirsiniz. Bu deseni tekrarlayarak seccade bile yaparsiniz. Bu arada bana elislerinden gondermek isteyen arkadaslar, fotograflari email ile gonderebilirsiniz. Email hesabimin kapasitesi oldukca buyuk, gonderdiginiz mesajlarin bu sebepten dolayi donmemesi gerek. Bir daha deneyin, heyecanla orneklerinizi bekliyorum.

Labels:

3/10/2006

Gul Yatak Ortusu

Kutuphaneden aldigim bir kitaptan kopyaladifim ornegin birlestirerek boyle yatak ortusu semasi yaptim. En alttaki semada da gordugunuz uzere, aslinda orulurkenbir siranin ortasindan yanindaki siranin ortasina kadar boydan istediginiz uzunluga gelinceye kadar oruluyor. Sonra bunlar birbirine birlestirilerek, devam ediliyor. Kenar olarak bu veya baska bir gullu ornek yapilabilir.

Sizlere bir konuda soylemek istediklerim var. Arkadaslar, sagolun her zaman memnun oluyorum, gelip geziyorsunuz blogumu. Yalniz benden bir ornek istediginiz zaman, mesela dantel havlu kenari ariyorum demeniz yeterli olmuyor. Hepsi dantel zaten bendeki orneklerin. :)) Ilk once lutfen konulara gore arsivden istediginiz baslik altindaki orneklere bakiniz. Eger istediginiz gibi bir sey bulamadiysaniz, emaille veya yorum birakarak , mumkunse istediginiz tarzi tarif ederek ornek isteyiniz. Mesela, bohcalik olacak, suslu cicekli havlu kenari ariyorum gibi. Veya mutfak takimi olabilecek sekilde meyve desenli gibi. Benim elimdeki kesin bir sayi soylemem ama yuzlerce ornegi bir kerede sizlere blog veya email araciligi ile gondermem mumkun degil. Sizlere aradiginizi bulmaniz konusunda yardimci olabilmem icin ayrintiya ihtiyacim var. Her iki tarf icinde isi hizlandirmis oluruz. Iyi haftasonlari dilerim.




Labels:

3/09/2006

Simli Gul Havlu Danteli



Seruhan gene bugun mutlu olacaktir gullu ornegi gorunce. Bu tarz simli, kurdelali, boncuklu isler tam bohcalik oluyor. Benden gecti, bu kadar susle ugrasamam zaten ben ama bekar bayanlar, nisan bohcasi hazirlayacaklar, hadi ne duruyorsunuz. Kolay gelsin diyelim de cabuk bitsin. Biraz el oyalayici once beyaz iple ordukten sonra, gullere kontur gecilip, kenarlarina da kirpik yapiliyor. Usenmezseniz, kurdela degil, gene simli ipten oreceginiz danteli kurdela yerine gecirin derim. Bu da bittikten sonra , birlesim yerlerine beyaz iple ufak guller de yapabilirsiniz fotograftaki gibi.

Labels:

3/08/2006

Pecete Kenar Danteli

Bugun dolap ortulerinin kenarina, bebek yastiklarina olabilecek birkac ornek paylasalim istedim. Ufak el havlusunun kenarina da olabilir tabi isterseniz. Yanlis tarif etmek de istemiyorum ama buyuk namazlik derler bizde, uzun dikdortgen tulbentlerin kenarina da cok ince iple yaparlar, o da kibar durur.

Bugun yardim projesine hediyesiyle bagisiyla yardim eden, bir el veren herkese tesekkur etmek istedim. Herkese iyi gunler.







Labels:

3/07/2006

BAKIR ORTU



Benim ilk gordugumde bayildigim bir tarzda calisilmis ortu. Bu kizil kahve boya ile beyaz is goruntusu verilince cok guzel olmuyor mu? Kumas boyamayi sevdim ama ne yazik ki evimde bu is icin ayirabilecegim buyuk bir alanim yok. Ya baslayip bitirine kadar oturmam gerekiyor, veya biraz yap, kaldir sonra bir daha cikar kismini birkac kez tekrarlamam. O yuzden dantel kolayima geliyor. Yeri ayarlayayim, ilk islerimden biri bu olacak.

Labels:

3/03/2006

Gul Seccade



Sevgili Semanur, bu haftaicinde cok guzel bir gullu dantel seccade yayinlamisti. Ben de O'ndan ozenerek, oturdum paint'de bu ustteki gullu seccade ornegini yaptim. Ust kenardan baslayarak, yeterli boya gelinceye kadar gulleri tekrarlayip kenarina da alttaki daha once ekledigim havlu kenarini yapabilirsiniz. Bir de altina saten kumas gecirdiniz mi, cok guzel olacagindan eminim.

Labels: