DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

8/31/2005

Sengul Seccade




Daha once bahsettigim dantel arkadaslarimdan Sengul'un guzel seccadelerinden biri. Guller ne kadar da yakismis degil mi? Secdeye vardikca gul kokulari da geliyordur belki. Eline saglik Sengul. Paylastigin icin tesekkurler.

Labels: ,

8/30/2005

10 Kucuk Mutluluklar

Estelle'in baslattigi, benim ilk Tuhfe'nin sayfasinda gordugum ve Munevver teyze sayesinde dahil oldugum 10 kucuk mutlulugum. Once Munevver teyzenin Munevce 2'de yazdiklarini okuyup sukredebildigim icin cok mutluyum.

1. Yagmur yagarken, camin onunde disariyi seyretmem
2. Kucuk teyzem ve ufak kuzenimle, ikisi bir arada veya ayri ayri da olsa, karsilikli gobek atmak veya ailenin tum cocuklari anneannemin evinde hep beraber halay cekmek ( inanmayacaksiniz ama acayip ozledim bu yazdigimi)
3. Serin ve guzel bir haftasonu sabahi acik havada kahvalti
4. Bavullarimin hazir, ertesi sabah Turkiye'ye ucacagimi bildigimden uyuyamamak (tum yurtdisinda yasayanlar icin gecerli bir mutluluk kaynagi) ve tatilden donup tertemiz bir ev biraktigimi gormek
5. Zor anlarimda kardesten ote arkadaslarimin oldugunu hatirlamak
6.Balkonumda gun batarken bir fincan turk kahvesi icip turkce sarkilar dinlemek veya yanimdakilerle sohbet etmek (Bunu yillarca annemle hergun yaptik, ve hayatimda derin izleri kaldigi icin esimle de yapmaya calisiyorum.)
7. Kimsenin olmadigi bir kumsalda dalgalari dinlemek veya deniz kenarinda oturup ayaklarimi suya degdirmek
8. Tarladan elimle meyve sebze toplamak ( insallah bu haftasonu yapacagim)
9. Eminonu'ndeki Yeni Cami girisinde guvercinlere yem atmak ( daha bugune kadar cocuklugumdan baslayarak, gidip de yapmadigim olmadi ama artik kucuk kuzenime bu gorevi devretmeyi dusunuyorum)
10. Sabahlari dusundugumden erken kalkmak


Ben de Nalan, Rahime ve Nazli'yi sobeliyorum.

8/29/2005

Salkim ve Sarkac Havlu Ucu




Bizim evden iki havlu ucu daha. Sizler hep havlusuna da dikmissiniz, daha guzel gorunuyor. Bizim evde ise bir seyi kullanana kadar asla annem dikmez, kumasa gecirmez, vs. Cok yer kapliyormus. Ustteki salkim dedigim ornekten, sagolsun anneannem bir suru yapmis. Alttaki sarkac dedigimi ise kermesten almis. Ben de galiba Emel'in blogundan sonunda orumcek yapmayi ogrendim. Artik ben de bunu cikartip yapabilirim.

Labels:

8/28/2005

Pinar Igne Oyasi




Pinar'in gonderdigi ve benim kumas boyamalarla ugrasirken, aklimdan ucup giden guzel igne oyasi. Ben bu ornegi ilk defa gordum, farkli geldi. Yapanlarin ellerine saglik, gule gule kullan Pinar'cim.

Labels:

8/27/2005

Citi Piti






Sonunda sizlerin yaptiklari o kadar guzeldi ki ben de kumas boyamayi bir sekilde ogrenmeye karar verdim. Munevver teyze'nin de anlattiklarini aklimda tutarak sonunda cok basit bir desenle baslamistim. Icinde toz pullar olan boyalardan almisim farkinda olmadan. Hic ozel bir sey yapmadan, teknik filan bilmeyen biri olarak, oylesine boyadim. Sonunda fotografta o kadar belli olmuyor ama isil isil bir goruntusu oldu. Sanki kumasa altin tozu serpmisim gibi. Oyle hosuma gitti ki ,boyar boyamaz daha yikamadan sizlerle paylasmak istedim. Fotograftan da goruldugu uzere, fazladan cizdigim desenler bile kumasta hala.

Labels:

8/26/2005

Takvimlerden haberin yok mu?

Takvimlerden haberin yok mu,
geçiyor yıllar.
Bana küsmüş,yüzüme gülmez
zalim aynalar.
Kimimiz yorgun, kimimiz vurgun
kimi isyankar.
Acı gerçek bu, ömrümüz bir su
Geçiyor yıllar.
Vakit geç olmuş, dönülmez olmuş
Yürek bin pişman
Bundan böyle bana meyler dost
Geceler düşman.

Hani nerde beklenenler
Medet umdum senelerce.
Anılar hep dolu dizgin
bana hayır yok gecelerden.
Kimimiz yorgun, kimimiz vurgun
Kimi isyankar.
Acı gerçek bu, ömrümüz bir su
Geçiyor yıllar.
Vakit geç olmuş, dönülmez olmuş
Yürek bin pişman.
Bundan boyle bana meyler dost
Geceler düman.


Ben her seferinde ayni seyleri hissederek dinliyorum. Sizlerin de hoslanacagini umit ederek paylasmak istedim. Bu linkten sarkinin girisini dinleyebilirsiniz. Ben de mp3 formatinda var, isteyen olursa gonderebilirim.
Nesli Bohca

Nesli Ceyiz ve Piko sayfasinda asagidaki bohcayi gorunce hosuma gitmisti. Ben de boyle ufak kare dantel orup benzer bir bohcam olsun istedim ve uzun zamandir modelini begendigim bir ornegi ordum.



Simdi ise kara kara dusunuyorum, bohca icin cok karisik bir dantel oldu, ben ne yapayim bunu diye. Eger baska bir cozum bulamazsam, benzer bir bohcaya dikilecek. Onerilerinizi bekliyorum.

Labels:

8/25/2005

Ilk kumas boyama denemem














Sizlerden cesaretlenip, evdeki ise yaramayan kumaslarimi cikartip ilk kumas boyama denemelerimi yaptim. Iste yaptiklarimdan birisi bu. Gerci henuz bitmedi, tamamlayinca butun ortu olarak da eklerim. Elimde bunun icin transfer baski paftasi vardi, onu kullandim. Mumkun oldugunca fazla boyalari karistirmadan, her gulde farkli bir sey deneyerek boyadim. Mesela en soldaki gul de ici pembe boyanip, her bolmenin kenarlarindan kirmizi ile kontur gectim ( Pek belli olmuyor ama). Ortadakinde bir bolmeyi pembe bir bolmeyi kirmizi, bir digerini iki rengi karistirip boyadim. Sagdakinde ise ortadan kenarlara dogru renkleri koyulastirdim. Sonunda ise seffaf pullu boya ile bolmelerin arasindan gectim. Ilk deneme icin cok kotu degil olmadigini umuyorum. Su iki gundur ise gitmesem de baska seyler de denesem diye kivraniyorum evde. Cok zevkliymis boyama ama daha detayli calismalar cok sabir istiyordur. Duz boya yapinca kolay tabi.

Labels:

8/23/2005

Palmiye Tepsi Ortusu





















Cok kolay orulen, surekli ornekten kafes saymak zorunda kalmadigim yeni biten tepsi ortum. Orerken sonunda bu kadar hosuma gidecegini dusunmemistim. 60 numara iplikle bayagi buyuk de oldu diyebilirim. Tam da annemin tepsisine uyuyor, ee tabi ikisini bir araya getirmek guzel olur; ya anne ortuyu alicaksin ya da tepsinden olucaksin. Secim senin. :))

Labels:

8/22/2005

Zambak Oda Takimi
















Ulku Hanim'in daha once gonderdigi orneklerden birisi ile acalim isterseniz haftayi. Isterseniz masa ortusu, somentabl veya bohca bile yapabilirsiniz. Elinize saglik diyelim bizler de buradan. Gule gule kullanin.

Labels:

8/21/2005

Tulbent Uclari



Bizim evdeki namazlik tulbent uclarindan bir dortlu.

Labels:

8/19/2005

Burcu Havlu-Pike Danteli



Her ne kadar ben havlu danteli demis olsam da ben bunu pike agzina dantel diye anneannemden aldigim bir ornekten yaptim. Ansude El Sanatlari ve Ceyiz sayfasindan hemen altta gordugunuz pike takimi hosuma gitmisti.



Kardesime de, gerci daha cok kucuk evlenmeyi dusunmek icin ama, "Eger cok sevecegim birisiyle evlenirsen, sana veririm bunu, yoksa benim" dedim. Insallah iyi insanlarla karsilasir, iyi insanlara duser sevdiklerimiz. Allah kotuleri karsimiza cikartmasin.
Bu renkten kalan iple de gene bir baska sitede gordugum bohca icin bir dantel oruyorum. Gerci gozlerim o kadar yorulmus ki, bir haftadir elime tig almiyorum, o yuzden yarim kaldi. Galiba Eylul'den sonra is yerinde de yogun olacagiz, hic vaktim olmayacak. Bakalim, ben de ne olucak diye merakla bekliyorum. Herkese iyi hafta sonlari dilerim.

Labels: ,

8/18/2005

Yaprak Kadife Seccade



Bugun Turkiye'deyken cektigim bazi fotograflarin digerleri ile bilgisayarima kopyalanmamis olabilcegini farkettim. nasil oldu bilmiyorum ama her cd'den bir kac tanesini unutmusum. Iste onlardan biri Neslihan teyze'nin kizi icin hazirladigi kadife kumasin ustune kabartma simli boya ile boyanmis bir seccade. Anlattigi kadariyla once kumasin ustune deseni ciziyor, sonra simli kabartma boyla ile boyuyor. Kuruyunca, kumasin tersinden ilik utu ile utuleyince boya kabariyor. Saklamasi ve kullanmasi zor cunku boya ustuste gelirse bozuluyormus, bir de elde yikamak gerekiyor ama ben gordugumde cok begendim. Hatta seccade olarak degil, baska amacli ortu olarak da cok guzel olabilir.

Labels:

8/17/2005

Bebek Patigi



Fiyonk forumda bir arkadas bebek patigi ormek istedigini ve model aradigini yazmis. Ilerleyen gunlerde bloga ekleyecegim birkac patik ornegim daha var. Bu bebek patiklerini ise Sengul'e gittigim de cekmistim. Sengul'un annesi simdiden torununu dusunup hazirligini yapmis. Allah isteyen herkese saglikli cocuklar versin.

Labels:

8/16/2005

Cicekli Sehpa Ortusu



Ortunun ismini Nagihan'dan caldim. :)) Daha once ayni ornegi Nagihan bloguna eklemisti. Bu dantel esimin diger amcasinin esi Benan Yenge'nin dantellerinden. Ben orada dantellerini ve tulbent oyalarini cekmek icin evini dagittigim yetmez gibi, bir de bana bu dantel takimini hediye verdi. Ben de sevdiklerime hatira olsun diye kendi emegim bir seyler vermeyi seviyorum ama oda takimi cok emek istiyor; o yuzden almak istemedim. Benan Yenge ise cok israr etti. Buradan bir kere daha tesekkur ediyorum, eline ve gonlune saglik Benan Yenge.

Ben Nagihan'in da dedigi gibi, bu dantele baktikca bahari hatirliyorum. Hatta bahcesinde ismini su an hatirlamadigim ama turuncu cicekleri olan bir bahce bitkisidir, kuruyanlarini kopartip bir dahaki sene dikebilirsiniz ya, iste o renk ciceklerin oldugu bir bahce hayal ediyorum. Iste bu hayalimde ciceklerime uyan masa ortum de olacak. Bu takimi ya bej ya ucuk yesil kumasa piko ile gobek olusturacak sekilde diktirmeyi planliyorum. Sonra da sizleri caya bekliyorum.

Labels:

8/13/2005

Kalp Halkasi Fiskos Ortusu

Bu fiskos ortusune isim ararken, gene esim imdada yetisti. Herseyin ismi de birbirine benzeyince, ararken zorluk cikiyor diye degisik adlar bulmak icin ugrasiyorum. Oturma odalarinda yuvarlak oda takimi pek kullanilmiyor galiba ama ortunun sadece gobegini orecek olursak cok guzel takim olacagina inaniyorum. Bir baska secenek ise motifleri tekrarlayarak kendi masaniza yetecek kadar buyultebilirsiniz.

Labels:

8/11/2005

Sarmasik Gulleri Kanavice Nevresim



Uzun zamandir bloguma kanavice eklemedigimi farkedince hemen benim cok sevdigim bir nevresim takimim aklima geldi. Bu annemin ceyizinden ama o kiyip kullanamamis, bana saklamis. Ben zaten gullu herseyi seviyorum , cok mutlu oldum. Simdi her sene gittigimde acip bakiyorum yerinde duruyor mu diye; ne de olsa erkek kardesim de buyudu sayilir. Umutcan da benim etrafimdaki erkekler pek boyle seyleri onemsemezken, elisine deger veren bir insan. Annem bana ne yapsa, hemen kendisine de yapsin istiyor. Umarim bunlari sevecek bir esi olur da bosa gitmez. Neyseki ananem her kizina yapmis da , bir takim da bekar teyzem de duruyor bu nevresimden. Teyze sen de kendininkini kullanma da Umutcan'a ver, n'olur.

Ben de laftan lafa atliyorum ama simdi bizim evde bir de en ufak kuzen var, dayimin kizi Basak'imiz. Ben cocukken teyzelerimin cekmecelerine bakar ve "Teyze n'olur az kullan da bana ver" dermisim sevdigim seyler icin. Canim Basak'im ise 'Halacim giyme de bana sakla olur mu" diyordu. Zamane cocugu tabi.

Allah herkese uzun omurler versin de bu guzellikleri kullanmak nasip olsun. Bu lafim annemle teyzeme. Saklamasinlar kullansinlar. Ben yapamasam da yaptiririm insallah kardesime de kuzenlerime de. Bakin bir de Avustralya'daki iki kuzenim var. Bu sefer de Onlar cok uzaktalar da Onlara yapilamadi olmasin istiyorum. Benim isim cok elisi dostlari. Ben herkese esit, adil olsun dersem, 5 kizlik degil, 15 kizlik ceyizi paylastiramam. Gerci bu ben dahil 5 kuzenin ikisi erkek oldugu icin, o ikisine az versek olur di mi? Ne dersiniz?

Labels: ,

8/10/2005

Zehra'nin Yastigi



Bu da esimin sulalesindeki son bebek guzel Zehra'nin yastigi. Bu modeli ben Nazli'nin Rengarenk Dantel blogundan hatirliyorum amabugun tekrar bakarken bulamadim . Karyola takimi yapmak icin de guzel bir model. Gul'un eline saglik; hem dantelleri icin hem de Zehra'yi cok guzel buyuttugu icin.

Labels: ,

8/08/2005

Muhabbet Yastik



Blog arkadaslarim, daha once yazdiklarimdan benim de annemin de dantel yastik sevdigimizi herhalde hatirlarlar. Gerci artik yastiklar yeni mobilyalarla pek uymuyor gibi ama annemin salonunda hepsi birbirini bulmus gibi. Annemin tum yastiklarini ananem ormustu bu evimize tasinirken. Annem hala kullaniyor. Dusununce o kadar emek veriliyor bu yastiklara. Daha az yipranacagi bir sey mi yapsak? Tum detay fotograflarimim mevcut yastiklarda, belli mi olur benim gibi yastik seven birisi daha vardir belki bir yerlerde.

Labels:

8/05/2005

Sari Gul Ortu



Neslihan Teyze'nin kumas boyama orneklerinden biri bu. Fotograftan sanki guller kumasa sonradan yapistirilmis gibi gorunuyor, kabartma saniyor insan ama degil. Sanki elimi uzatsam, dalinda gule dokunacakmisim saniyorum. Ben de azimliyim, boyamayi ogrenicem.

Labels:

8/04/2005

Gizem Oda Takimi ( Kare Mutfak Takimi)



Esimin kuzeni Asuman, dun bana mutfak takimi olabilecek kare dantel aradigini soyledi. Anladigim kadariyla, motifli olmayan, baslayinca tek parca olarak orebilecegi bir ornek istiyor. Bu oda takimi da olur, bence cok guzel mutfak takimi da olur. Isteyen karsilikli iki koseye cicekleri de yaparak dikdortgen orta sehpaya da orebilir. Asuman'a bir kac tane daha bendekilerden emaille gonderdim, bir tanesini de buraya ekledim. Geri kalanini zamanla bloguma da yukleyerek sizlerle paylasacagim. Olur mu bundan mutfak dolap icine ortu?

Labels: ,

8/03/2005

Perde Aciliyor

Sevgili Funda email gondererek perde ornegim olup olmadigi sormus. Elimde orulmus haziri yok ama ornek cok diyerek, bugun Funda'nin begenecegini umdugum internetten yillar once buldugum( bu yuzden kaynagini da bilmiyorum ama galiba ispanyolca bir sayfaydi) ornekleri yayinliyorum. Umarim Funda begenecegin bir ornek cikar. Dantel ve Ceyiz Dunyasi arsivinden daha once ekledigim diger iki ornege bakmayi da unutma.

Madalyon Perde



Burcu Perde



Gullerin Icinden Perde



Yuzyuze Perde



Yoncali Perde



Prenses Perde



Yediveren Perde



Cicekler Perde



Kelebekler Perde

Labels: ,

8/02/2005

Tek Gul Mutfak Takimi



Bir gullu mutfak ornegi daha. Isterseniz bohca ucu da yapilabilir. Hepsi guzel, hepsine sahip olmak istiyorum, ne olucak bu sonum? Omrum yetmez di mi her istedigimi ormege. :))

Labels: