DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

7/31/2006

3 Havlu Kenari ve Teker Motif



Bugun benden bir seyler eklemek istedim. Anneannemin ordugu ornekler, zamaninda ne cok ormus, dantel modasi da degisiyor ne yapicaz bilmiyorum havlu kenarlarini. Oyle de cok ki. Duz beyaz olsa bir nebze daha rahat kullanilirdi herhalde.




Labels: ,

7/28/2006

Acar Masa Ortusu



Bu haftayi da bu orneklerle kapatmis olalim. Herkese iyi haftasonu diliyorum.




Labels: , ,

7/27/2006

Dilek Fiskos Ortusu



Daha once ortuye gecmisini paylasmistim sizlerle. Bir de bu halini gorun istedim. Herkese iyi kandiller.

Labels: ,

7/25/2006

Kus Havlu kenari ve Cam Perde



Kuslu bebek nevresimi ormek isteye arkadasa bir baska secenek, victorian needlecrafts kitabindan. Altta ise cam agaclariyla dolu bir perde ornegi. Orecek olanlara kolay gelsin diyorum.




Labels: , ,

7/24/2006

Anilar



Bugun elisiseverler tanidiklarimi anmak icin birkac ornegi beraber ekledim. Her ne kadar blog dunyasinda , herkes tatile kactigi icin, cok az arkadas kaldiysa da gelince bakarlar diyerek ben eski usul devam ediyorum. Elimde ornekler de birikmis, eksiltirim diye de dusundum.






Labels: ,

7/20/2006

Gizem Oda Takimi






Haftayi kapatirken, hem yukaridaki oda takimini hem de bir ziyaretcinin istedigi kuslu ornekleri paylasalim. Bu arada bana ornek gondermek istedigini ama ismini vermek istemeyen arkadasimiza da buradan seslenmis olayim. Isminizi bana bile soylemek zorunda degilsiniz. Eger istemiyorsaniz, yazmam olur biter. Fotograflari bana email adresime gonderirseniz, ben de siteye eklerim.




Labels:

7/19/2006

Tavuskusu Fiskos ve Ortu Semalari



Bugunde gene semali orneklerle devam edelim. Gecen gun bir ziyaretci kuslu bebek carsaf istedigini yazmisti, ben tam olarak ne icin kullanacagini ve nasil bir sey aradigini sormustum ama cevap gelmedi. Belki bu ornegin minik kuslu kisimlari ise yarar. ASlinda cok daha farkli seyler de yapilabilir. Daha once tavuskuslu masa ortusu semalari yayinlamistim, bir de onlara bakin derim. Ustteki ornekte ara ufak kafes kisimlarin yapilisini buradanogrenebilirsiniz.




Labels: ,

7/18/2006

Hatun Oda Takimi



Ben bu kanserisi takimi ekledim, ama altina yazi yazmak icin blog anasayfasindan geri cektigim siralarda Seruhan da gorup, ben bundan yaptim diye yorum birakamadan kayboldu diye sormus. Kaybolmadi, iste burada. Yorganin ustunde cektigim icin parlamis ama ornek olusturmasi ve fikir vermesi acisindan yeterlidir diye umuyorum.

Bu arada aksam yemege gelen arkadaslarimla oradan buradan konusurken cocukluk yillarima dondum; cocuklugumun yegane dantel ustasi Hatun'u hatirladim. Onu da anmak icin ismini hatun koydum.
Bugun ogleden sonra hissedilen hava sicakligi nemle birlikte 43 dereceye kadar cikti. Aksama da yemege arkadaslar oldugu icin, bizim evde yana ocakla birlikte 45-46 olmustur. Sabah aksam dus almaktan derilerimiz asinacak diye korkar oldum. :) Hep o sicaklarda yasayanlara kolay gelsin.

Labels:

7/17/2006

Eti Tepsi Ortusu



Eskiden Eti Buskuvilerin reklamini hatirlamayan yoktur herhalde. Bugun gittigim alisveris merkezindeki bir dukkanda turk buskuvilerinden bir kac cesi gorunce aklima geldi, boylece size de hatirlatmis olayim.

Yakisi sicaklardan kendimi atacak su birikintileri arar hale geldim. Oyle nem var ki yagsa da kurtulsak dedirtiyor insana. Bizim evde ogleden sonra gunesi aldigi icin ozellikle is cikisindan aksam 9 a kadar beni eve geldigime pisman ediyor. Bir de Cuma aksami veya haftasonuysa, arkadaslardan birisi arasa da disari ciksak diye bekliyorum resmen. Sagolsun yalniz oldugumu duyanlar, benim aksam yalniz cikmayacagimi tahmin ettiklerinden , hadi yemegi disari da yiyelim diye davet ediyorlar. Ustelik esim de olmayinca arkadaslarim sadece bana kaliyor, konusup kendime geliyorum. Hic, esim orada askerde sen geziyorsun demeyin cunku kendisi de haftasonlari geziyor, Burdur'da ne kadar gezebilirlerse. Bu haftasonu askeriye Afyon'a gezi duzenlemis de baska bir sehre de gitmis. Tabi O'nun da bu seneki tatili bu, bu kadar uzaktan git, sabah aksam koyun gibi sayil da sayil, aralarda yemek yedirsinler sonra bir daha sayil derken gecirdi iki haftayi; kaldi son haftasi. Boyle yani benden haberler.

Labels:

7/14/2006

Igne Oyasi Havlu Kenari

Blog ziyaretcilerinden Zeynep hanim gondermisti bu ornegi. ISter havlu kenarina ister baska bir yere uygulayin. Alttaki ise oda takimi ve en altta da internetten bir ornek. Kusura bakmayin Zeynep hanim, ben unutuvermisim orneklerinizi, ozur diliyorum. Bugunum oyle bir hizla gecti ki, aklimdan gecenlere ben yetisemedim. Isten ciktim, spora, sonra eve geldim ki kolumu kaldiramiyorum. Ancak kendime geldim. Bugunluk benden bu kadar olsun.




Labels:

7/12/2006

Halkali Fiskos Ortusu ve Oda Takimi




Bu ornegin fotografi guzel degil ama eger yapmak isteyenler olursa, Meral'de halkali fiskos adiyla gormustum bu ornegin aynisini. Ben de iyi cikmamis ayrinti fotografi var,bir de asagidaki semayi cizdim. En azindan kac kafesle baslayacaginizi bilirseniz, gerisini getirmek kolay olur. Takim olsun diye de oda takimi icin fikir versin diye en altta bir de sema var.




Labels: ,

7/11/2006

Victoria Masa Ortusu



Victorian Style Needlecrafts kitabindan bir ornek. Umarim fotograftan ornegi cikarmak mumkun olur. Kolay bir ornek, Sal yapmak icin de motifleri kullanilabilir gibi geldi bana ama Nagihan ne diyor sormak lazim. Bir kac gundur de tatilde oldugundan, ancak gelince sorabilecegiz O'na. Fotograftan sanki dantelin ustune, motifler birlestirildikten sonra sutasi dikmisler gibi duruyor, detayli fotografi olsa daha iyi olurdu tabi.

KUSLU BEBEK CARSAFI ARADIGINI BELIRTEN BIR YORUM BIRAKILMIS.DAHA DETAYLI BILGI VERIRSENIZ, YARDIMCI OLMAYA CALISIRIM. BEN NERESINI TAM ANLAMADIGIMI SORAYIM KI NE ARADIGINIZI ANLAYAYIM. BEBEK NEVRESIM TAKIMI YAPMAK ICIN, KUS DESENLI ARADANTEL MI ARIYORSUNUZ? YOKSA SADECE CARSAF KENARI OLACAK BIR DANTEL MI? YOKSA KANAVICE OLARAK MI ISLEYECEKSINIZ. BIR DE NE KADAR ZOR BIRSEY OLSUN ISTIYORSUNUZ. BUNLARI DA YAZARSANIZ, ISTEDIGINIZ GIBI BIRSEY BULMAYA CALISIRIM. TAHMIN EDERSINIZ KI, TARIF NE KADAR DETAYLI OLURSA, ARADIGINIZI BULMAMIZ DA O KADAR KOLAY OLUR.

Uc tane de oda takimi ornegimiz var, Ahmet Bey'in orneklerinden. Ilki yalanci igne oyasi dedikleri orneklerden biri. Daha once de minik motiflerden olusan bir yalanci igne oyasi fiskos ortusu yayinlamistim.







Yaz oldugu icin midir, yoksa evde yalniz oldugumdan mi, elim hic dantele gitmiyor. Bir turlu minik bir parcayi bitiremedim. Bos duruyorum, tembellik ediyorum da sanmayin, dolu dolu geciyor ama sicaklardan da olsa gerek, evde durmak istemiyor insan.

Labels:

7/09/2006

Havlu Kenarlari


Hep zor ornekleri mi olacak diyerek, bir de havlu kenarlari ile haftayi acalim boylece. Herkese guzel bir hafta diliyorum. Ben de buralarda bekar hayatinin tadini cikartmaya devam ediyorum. Ne guzel oluyormus yalniz alisverise gitmek, arkadaslarla gorusmek. Aman evde yemek yoktu, utulu gomlek kaldi mi telaslarina son. :) Sorun bakalim Serra esin askere gittiginden beri dantele elini surdun mu diye. Ona bir turlu sira gelmedi ki su bir haftada. Booyle Kanada'dan havadisler. Bu yarisi mavi yarisi beyaz uclari boncuklu havlu kenari da Seruhan'dan.





Labels:

7/07/2006

Hatira Carsaf Kenari



Soz verdigim uzere, en son ekledigim takimin etek uclari icin sema da bu. Seruhan'la konusurken "Bari bu ornekten bir de bohca kenari yapalim da ici disi bir ornek olsun" demistim. Bohcasi da iste bu.



Gecen gunku Gulum Oda takiminin yapilisini sevgili Nazli bizler icin fotograflamis ve gondermis. Ben buraya ekliyorum Nazlicim, cok sagol. Bence sen de kendi bloguna ekle ki burada gormeyip de nasil yapildigini merak edenler sende gormus olsun. Harikasin.

Labels:

7/05/2006

Hatira Aradantel Takimi





Dun aksam Seruhan ile messengerda gorusurken, soyle agir, guzel bir gullu hem aradantel hem de carsaf kenari istemisti. Seruhan, yorgan/yastik agzi ile carsafa gececek ara dantel burada. Carsafin kenarina da gullu kenar yapacagim, bakalim yarina yetistirmeye calisirim. Artik sana gullu ornek yetistiremez olduk butun blogcular olarak.

Olmus mu bunlar, ne dersiniz?

Labels: ,

7/04/2006

Gulum Oda Takimi-2



Daha once cok benzerini eklemistim bloga, bizim ortumuzde guller hep yukari bakiyordu ve kenar oyasi farkliydi. Bunda ise kosedeki guller hep ortaya bakacak sekilde ve sirin bir oya yapilmis. Daha oncekine bakmak icin tiklayin.
Karelerin nasil yapildigina gelince, once gulun oldugu karenin ilk uc sirasi oruluyor, sonra yeterli sayida (13-14) zincir cekilerek 1 nolu noktaya geliniyor, tigin basina ipi dolayip 2 nolu noktaya batilarak ilk kafes tamamlanmis oluyor. 1 nolu noktaya geri gelmis oluyorsunuz yani. Ilk dikey sirayi tamamlamak icin iki kafes yapinca ikinci dikey siraya donuyorsunuz. 3 nolu noktaya geldiginizde , daha once 1 nolu noktada yapilan tekrarlaniyor, 4 nolu noktaya batilarak, tiga dolanan ip birit oluyor. Gene 3 nolu noktadayiz. Buradan 2 zincir cekilip, tiga ip dolayip, ucuncu dikey siranin en alttaki kafesini yapiyoruz. Iki kafes daha ekleyince 3'e 3luk ilk ara kafes tamamlanmis oluyor. Nejla hanim, anlasilir olmustur umarim.

Labels:

7/03/2006

Basak Mutfak Takimi



Kesin Seruhan'da olan bir takimdir bu. Kanserisi ve gullu ornekler kendisinden soruluyor da. :)
Herkese iyi haftalar. Bizde bugun de tatil; Cumartesi gunu Kanada Gunu'ydu ve haftasonuna denk geldigi icin devlet ve bazi ozel sirketler takip eden haftanin ilk gununu tatil ilan ediyor. Ben de 3 gunluk tatilin tadini cikartiyorum.

Gerci ben bir ay tatildeyim de denebilir cunku esim Turkiye'ye, askerligini yapmaya gitti. Cuma gununden beri bir ozgurum bir ozgur ki sormayin. Ilk defa bu kadar uzun sure yalniz olacagim icin heyecanla karisik bir endise icindeydim. Sanmayin ki evde yalniz kalmaya korkuyorum; ben yalnizliktan korkuyorum. 3 gunde yeni duruma alistimsa da ilk gun cok zor geldi. Esimle de konustum gittiginden beri birkac kere de daha rahatim simdi. Email bile atmis bana Antalya'dan, sonra Burdur'dan telefon da etti birligine teslim olmadan once. 21 gunluk askerlik askerlikten sayilmaz belki coklari icin ama biz pek hazirlandik; daha dogrusu ben yaptim hazirliklari kendisi cantayi aldi gitti. Ara ara benim yalnizlik haikayelerimi de paylasirim sizlerle. Herkese guze lbir gun dilerim.

Tabi bu arada dantel icinde bir iki laf soylemeden gecmeyelim. Buzdolabi ortusu icin uc tane dantel parcasi yanyana oruluyor, mas ortusunde de ayni sekilde parcalar yanyana orulerek ortunun dort kenari donuluyor. Zor bir ornek, batip cikmasi cok, yavas ilerliyor ama agir bir mutfak takimi isterim diye israr edenler icin uygun bir model.

Labels: