DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

7/30/2005

Banyo Lifi



Herkes lif yapiyor madem bu aralar ben de bir tane yapacagim, soz olsun. Benim yapacagim, buradakilerden farkli oruluyor. Ustunde bazi yerlerinde kirpikleri bazi yerlerde ise sadece kafesler var. Cok guzel kopurur ama keseler de. Simdilik evimdekileri ekleyebiliyorum. Ben kendi orduklerimi hep burada arkadaslara giderken elim bos gitmeyeyim diye hediye etmisim. Bunlarin hepsi de bana hediye. Onlari da anmis boylece. Sol ust kosedekini , Allah rahmet eylesin, mahallemizden komsumuz Vecihe Teyze orup vermisti. Sag ust kosedekini de gene annemin komsularindan bir hanim getirmisti. Sol alt kosedeki yavru agzi beyazli olani ise esimin Pakize halasi verdi bu gittigimde bana. Sonuncuyu ise ilkokuldan arkadasim Deniz'in annesi Yuksel Teyze'nin hediyesi. Hepsine tesekkur ederim, ellerine saglik, kollarina guc kuvvet versin, gene yapsinlar di mi? Ha aklimdayken, Yusuf bak halam bana verdi, sakin ha "benim halamdir benim olucak" deme.

Labels:

7/29/2005

Nar Cicekleri Yastik



Ben Istanbul'a gidince ailemde herkes hayatini bana gore ayarliyor, sagolsunlar. Dayimlar yeni evlerine tasindilar ama evde yapilmasi gereken bir suru is var, izolasyondan boyaya kadar. Tabi boyle uzun surecek tum isler, ben oradan ayrilana kadar erteleniyor. Yengemin ortada yastiklari vardi da en azindan bunlari cekebildim.
Aklima gelmisken ben yeni bir sey farkettim, ana sayfadaki fotograflarin ustune basinca acilan fotografi buyutmenin yolu varmis. Biraz bekleyince sag alt kosede bir sekil beliriyor. Onun ustune basinca fotograf netliginden belli olacak kadar kaybetmiyor ama desen daha acik gorulebiliyor. Hani belki benim gibi farkina varmayanlariniz da vardir.

Labels: ,

7/27/2005

Acelya Yemeni Oyasi



Bugune kadar anneannemin ne kadar cok oyalanmis tulbenti oldugunun farkinda degildim. Cocuklugumda bana gunduzleri O baktigi icin, butun gunu beraber gecirirdik. En hosuma giden oyun anneannemin cekmecelerini karistirmakti. Yeri gelir tulbentleri birbirine ekleyip cadir bezi niyetine kullanir, yeri gelir ustume sarip kendime yeni kiyafetler yaratirdim. Kardesler ve kuzenlerle aile buyuyunce de hepimiz bir yemeniyi basimiza baglar, sonra da bu koyde dugun varmis der halay cekerdik evin icinde. Tabi bu gidisimde de aynisini yaptik, ama hepsini utuleyip cekmecesine de yerlestirdik. Bugune kadar hic kizmadi bu oyunlarimiza anneannem sagolsun. Sadece sanki kiziyormus izlenimi birakmak icin 'Niye en temizlerini aliyorsunuz, disardakilerden kullansaniz ya' der. Biz de iyi o zaman deyip, O'nun basindakini de aliriz. Iste bir tanesi sizler icin fotograflandi.

Labels:

Dilli Yatak Odasi Takimi



Yapimi kolay, kullanmasi kolay yatak odasi takimim. Bir basliyorsun, bitene kadar oruyorsun, bildiginiz uzere en cok sevdigim tarz bu, tembellikten benimkisi. :)) Hala sandikta beklemekten artik sararmak uzere.

Labels:

7/22/2005

Kutup Gulu Havlu Ucu




Meral'in gunlugu Arkadasca'a gordugumde cok sevmistim bu ornegi. Sonra bu havlu hediye edildigi anda mutlaka bu ucu yapayim dedim. Gerci benim guller biraz irice kaldi, Meral'in ornegi cok daha guzel ama yakismamis mi bu havluya?

Labels:

Ben de mi Sobelendim??

Oncelikle beni asci sayan Saadet’cim sagol. Sobelenmeyi pek beklemiyordum cunku bu isin tam olarak nasil ilerledigini anlamadim. Oyle ben seni sobeledim diyorsun galiba. Bu is taa Munevver Teyze’ye kadar uzaniyor(benim tanidigim), simdi benden sonrakiler dusunsun ne cevap vereceklerini diyor ve cevaplara geciyorum.

Ilk mutfak maceran neydi? Neler hatirliyorsun?
Ilk mutfak maceram ya ananemle ya babamla gecmistir. Ananemle yaprak sardigimizi, daha dogrusu o sararken ben yapraklari acip tencerenin kenarlarina dizdigimi hatirliyorum. Genelde benim sardiklarimi da “Senin yaptiklarin ufacik cok guzel olmus”diyerek ananemin cigden yedigini, simdi bakinca tabi tencerede acilsin istemiyor. Oysa ben o zaman niye hep guzellerini kendi yemek istiyor diye anlamazdim. Babamla da sahanda yumurta cok yapardik. Bir daha da O’nun yaptiklari kadar guzel yumurta yemedim (annemin yaptiklari dahil). Hakikaten babamin ufak sirrini uyguladigimda daha lezzetli oluyor gibi. Yalniz yaninda soganin cucugu de olacak.

Yemek yapma stilini en cok etkileyen kimdi?
Ananem olmasi lazim bir de internet.Annem mutfaga girmeyip derslere agirlik vermemi istedigi icin, etkileyemedi desem daha iyi olur. Evlenene kadar da belki bir kac kere corba veya kek yapmisligim vardi. Buraya gelince, canimin cektigini alacagim yer olmadigi icin hep yapmak zorunda kaldim. Sonra esimle iddialasarak aklima gelmeyecek yoresel yemekleri bile yapmayi ogrendim. Cok guzel icli kofte yapiyoruz esimle.

Yemege ve yemek dünyasina olan ilgini kanitlayan bir resmin var mi? Bize göstermek ister misin? Yanimda getirdigim tek tuk fotograftan biri cocuklugumda hamur yogururken cekilmis. Fotograftan gorduklerimden manti acicakmis annem.



Mutfakta kendisine karsi fobin olan birsey varmi? Yaparken seni/avuclarini terleten bir yemek mesela?
Burada hazir folyo hamurlardan baklava yaparken, hep istedigim gibi olmayacak diye korkuyorum. Ev baklavasi tarifi pek tutmuyor bu hamurla. O yuzden nefsimizi korletmek icin senede sadece bir kere ikimize yetecek kadar baklava aciyorum.

Mutfakta hangi yardimcini vazgecilmez buluyorsun? Alipta cok gereksiz buldugun nedir mutfakta?
Blenderimi cok kullaniyorum. Kendimi bildim bileli tahta ustunde dogramayi sevmisimdir. O yuzden arkadasimiz Glenn ve Cynthia’nin hediyesi camdan kesme tahtama bayiliyorum diyebilirim. Aldigim en gereksiz sey ise, tencerenin icine yerlestirilip, buharda pisirme parcasi. Bir turlu isinamadik birbirimize.

Bir kac garip belki de komik yemek cesidi söyle, senin cok sevdigin ama senden baska kimsenin sevmeyecegini düsündügün bir yemek.
Benim sevdigim seyleri mutlaka yiyen birileri vardir ama benim cok severek yedigim (sadece Turkiye’de yiyebiliyorum zaten) ama esimin agzina surmedigi Sampiyon’dan midye tava ve Tahtakale yokusunda kosede dukkan acmis amcanin kokoreci var.

Hangi 3 malzemeden veya yemekten vazgecemezsin?
Zeytinyagli cali fasulye, firinda karniyarik, acili Kayseri sucugu. Bir de mutlaka Turk ekmegi

Üc kisa soru daha.

En cok sevdigin dondurma cesidi…
Ceviz ve karamel katilmis vanilyali dondurma

Asla yemegi düsünmedigin sey…
Sakatat

Özel bir yemegin/ spesiyalin var mi?
Kayserili olunca Kayseri usulu firinda manti demem uygun olur herhalde. Baskasinin yaptigini sevmiyorum. Ama manti zahmetli oldugu icin misafirlerimize spesiyalim islim kebabi oluyor.

Seni sobeleyen ebeleyen asci:Saadet
Sobeledigin Ebeledigin 3 asci:Meral , Nalan , Berrin
Ulku Masa Ortusu



Hollanda'dan Ulku Cosar Hanim dantel meraki uzerine blogumu bulmus. Hemen begendigi dantellerin fotograflarini gondermis. Devami da olacak diye eklemis. Guzel isim buluyorsunuz, siz koyun isimlerini demis. ben de kendisinin ismiyle hatirlayalim diye Ulku olsun istedim. Aramiza bir elisi sever daha katilmis oldu. Hosgeldiniz Ulku Hanim.

Labels:

7/21/2005

Orumcek Perde



15 sene kadar once bir komsumuz cok orumcek dantel oruyordu. Annem de sagolsun, perde, masa ortusu, fiskos ortusu, pecete ucu filan ordurmus. Hadi oburleri bir sekilde kullanilir da, Nazli'nin basina geldigi gibi, ya bu perde kullanacagim zaman mutfak camima uymazsa diye de uzuluyorum. Gerci yeter ki evim olsun, ben perdeyi ne yapar eder, mutfaga uydururum.

Annemde fotografini cektigim dantelleri cok istememe ragmen utuleyemeden goruntulemek zorunda kaldim. Kirismis olanlarin hepsi benim ceyizimden. Kusura bakmayin.

Labels:

7/20/2005

Kol Kola Havlu Ucu



Ayni model havlu kenarinin farkli renklerde orneklerine bir arada bakalim isterseniz. Havlusuyla uyum icinde ne guzel gorunuyorlar. Hem Sengul'un hem de Neslihan teyze'nin eline de saglik diyelim bu arada.

Labels:

7/19/2005

Gokyuzu Somentabl



Geldigimden beri hergun bir baska arkadasin dantellerinden ornekler sunuyorum size. Herkeste oyle guzel elisleri var ki, hepsini bir gunde siteye yukleyip paylasabilmek istiyorum. Sonra da elimde hicbir sey kalmaz, bu blog sevdasi da bitmek zorunda kalir herhalde. Canan sagolsun, dantele cok merakli. Gidince O'nun evini de altust ettim ama ne var ne yoksa da cektim. Hersey icin sagol Canan'cim.

Labels:

7/18/2005

Pembelim



Tatilim boyunca elimde fotograf makinesi, kimin evine gitsem ceyiz cektim diyebilirim. Iste esimin bir diger yengesi Benan Cabuk'dan kum ignesi ile islenmis namazlik tulbent ornegi. Benan yenge'de yemenilerin haddi hesabi yok. Benim cekmeye gucum yetmedi desem yeridir. Hepsi birbirinden degisik yemeniler, namazlik tulbentlerin sonu yok gibiydi. Ne yazik ki telastan, bazilarini guzel cekememisim.

Labels: ,

7/15/2005

Tuba Seccade



Tuba kökü yukarıda, dallari aşağıda cennet ağacı demekmis. Ben de seccadenin islemesinin bunu tasvir etmeye calistigini dusunuyorum. Gecen sene Disneyland'a gittigimizde, hakikaten bu tarife uyacak bir agac gorduk orada. Agacin hic yapragi yok, dallar da bizim alisik oldugumuz uzere, tabirdeki gibi dallanip budaklanarak uzamiyor. Her dal digerinden bagimsiz olarakkoke benzer sekilde gokyuzune ulasmaya calisiyor.

Kimse kanavice seccade kullanmiyor galiba artik. Itiraf edeyim ki ben de bu tarz bir seccadeyi, sandalye/koltuk ortusu olarak kullanmistim.

Labels: ,

7/14/2005

Yonca Mutfak Takimi



Istanbul'a gittigimde dantel arkadaslarimdan birisiyle tanisma sansim oldu. Sengul'le basta emaillerle yanistik, sonra farkina vardik ki Sengul annemle neredeyse ayni sokakta oturuyor diyecegim kadar yakin. Gittigimde bir kac denemeden sonra birbirimizi bulduk, ve sonunda yuzyuze gorustuk. Sengul hem evinin kapilarini acti bana hem de ceyiz sandiginin. Bir suru guzel dantel fotografi cektim. Iste ilki bir mutfak takimi. Yapimi fotograftan belli oluyor zaten.
Sengul'e buradan bir kere daha tesekkur etmek istiyorum, tum ictenligi ve bana gosterdigi ilgi, alaka icin. Umarim gene gorusuruz.

Labels:

7/13/2005

Basak Yatak Ortusu


Kardesimin universite sinavina girdigi gun, sinav cikisi hepimiz dayimlara gittik. Yengem yemek hazirlarken, ben de evini dolastim, fotograf cekmek icin. Yengemin yatak ortusunun adi da kuzenimin ismi olsun istedim. Kullanmasi kolay bir ortu. Utulerken cok zorluk yaratmiyormus. Asagida detayi gorebilirsiniz. Dort kolun birlesitigi yerden baslanip, donerek oruluyor. Bir motif bittginde, ortasinda kare ve koselere giden kollar olusuyor. Bir diger motifle birlestire birlesitre ortu tamamlaniyor.

Labels:

7/12/2005

Gul Dali Tepsi



Annemin komsusu Neslihan Ancel cok becerikli bir insan. Kermesler icin bir suru urun hazirliyor. Kendisine site icin fotograf cekmek istedigimi soyledigimde, evinde o an ne var ne yoksa cikardi, sagolsun. Neslihan teyzenin annesi Ayse teyze bir daha beni eve almayacak cunku benim yuzumden evin altini ustune getirdiler; hem bu aralar yaptigi islerin, hem kizinin ceyizi icin yaptiklarinin, hem de kendi ceyizinden kiyip kullanamadigi bir suru dantel ve elisinin fotograflarini cektim. Sizlerle ilk once boyadigi bir tepsiyi paylasmak istedim. Benim hatirladigim kadariyla once tepsiyi zimparalayip boyuyorsunuz. Sonra da deseni ciziyorsun. Altin yaldiz olan yerler kontur olarak cizilmis. Yanlislik varsa duzeltin lutfen arkadaslar. Eline saglik Neslihan Teyze.

Labels:

7/11/2005

Cift Gullu Tepsi Ortusu



Esimin is yerinden bir arkadasi internette oval tepsi ortusu modeli ararken benim sitemi bulmus. Bu oval tepsi ortusu senin icin olsun Guler. Umarim annen de begenir bu modeli. Ben de bir kac tane daha oval tepsi ortusu var, zamanla onlari da siteye ekleyecegim ama eger sizin icin acilse, ben hepsini bir kere de gondereyim sana.

Labels:

7/08/2005

Yedi Dagin Cicegi Fiskos Ortusu

Sevgili dostlar, bu kadar zamandir bekliyorsunuz sagolun. Sonunda tam olmasa da yavas yavas siteye yeni ornekler ekleyebilecegim. Hala internet problemimiz devam ediyor; halimi goren esim dayanamadi, gecici bir cozum buldu sonunda.

Turkiye'den ilk ornek ananemin benim icin ordugu bir fiskos ortusu. Ismini Hereke yoresine ait bir hali deseninden aldim. Daha detayli fotografi da var elimde, aklinizda olsun.

Labels:

7/06/2005

Merhaba

Merhaba hepinize,
evime geldim ama ne yazik ki internet baglantimiz da problem oldugu icin ne yeni bir seyler ekleyebiliyorum ne de emaillerimi kontrol edebiliyorum. Bir kac gun icinde normale donerse sizlerle harika elisi ornekleri paylasmaya baslayabilecegim. Istanbul'da gecirdigim bir ay boyunca bana cok hos anilar birakan tum dostlara cok tesekkur ederim. En kisa zamanda gorusmek uzere diyelim.