DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

9/30/2005

Bursa Guzeli Ortu



Bu ortu de Bursa'dan Sema Hanim'in elinden. Alttaki fotografta goreceginiz uzere, buyukce bir ortu, ve 4'lu ve 5'li siralari birlestirmek icin araya ufak motifler eklenmis. Ben ilerleyen gunlerde bu somentablin oda takimi( iki farkli halde) ve tepsi ortusunu de ekleyecegim. Boylece bir o arkadastan ornek bir obur dosttan ornek derken, hepsi takim olarak arsivlerimize eklenecek.
Herkes kendi ortusunu guzel gunlerde kullansin diyorum. Ayri ayri elinize saglik.

Labels:

9/29/2005

Pembe Mavi Cetik



Bir gun icin Sema Hanim'in dantellerine ara verip, kis icin degisik patik arayanlara bir fikir verelim istedim. Bu alistigimiz patik orneklerinden farkli geldi bana, hatta daha da kolay olmasi lazim; duz renk olduguna gore. Ustundeki bogum bogum gorunen kisimlar, zincirle fistik orulerek yapiliyor diye tahmin ediyorum, ama uydurmayayim bilmeden. Kisin usuyen ayaklara birebir. Benim Kanada'ya gelene kadar yanlis bildigim yun mu sicak tutar sentetik mi ikilemini sizlerle paylasmak istiyorum. Kisin giydigimiz, ozellikle vucut ile direk temasta olan kiyafetlerin, yun ve sentetik karisimi olmasinda fayda var. Cunku yun terleme ile nemlendiginde, islakligi disari atamiyor. Bizim cok soguklarda giydigimiz coraplar, yun sentetik karisimi olur. Ayakkabinin icinde saf yun, bir sure sonra daha da usutur. Patik orerken aklinizda olsun.

Labels:

9/28/2005

Cam Guzeli Bohca



Bursa Tirilye'den Sema Hanim'in bir bohca ornegi. Bu ornekten dort tane orup, kumasin dort kosesine pikolatip, masa ortusu de cok guzel olur. Ben bir arkadasta gordum, bohca orneginden dort parcayi kare olacak sekilde kafeslerle tamamlamis, ve sonunda tamami dantel masa ortusu yapmis. Vaktiniz varsa, oyle de guzel. Sema Hanim'in eline saglik. Bir kac bohca ornegi daha var, bohca ucu arayanlar digerlerini de gormeden karar vermesin.

Fotografi buyultmek isteyenler, yorumlari okusun lutfen.

Labels:

9/27/2005

Sema Masa Ortusu

Esimin isyerinden tanidigi Guler, Turkiye tatili sirasinda bizler icin annesinin yaptigi harika dantelleri fotograflamis. Hepsi oyle guzel ki, beklemeden sizlerle paylasmaya baslamak istedim. Bir iki hafta surecegini tahmin ediyorum. Ustelik Guler cektigi fotograflarin bir kismi guzel cikmadigi icin silmis. Bir dahaki sefere kalanlari da cekip getirecegini de ileteyim sizlere. Ustelik orneklerin isimlerini de gondermis. Bursa'nin Tirilye beldesinden Sema Hanim'in eline saglik diyor, Guler'e de bu dantelleri bizle paylastigi icin ayrica tesekkur ediyorum.





Bu alttaki ise masadaki goruntusu, ben bu fotograftan modelini cikartamamistim. Simdi detay fotograflari da var elimde. Daha da makbule gecti bu ornek.

Labels:

9/25/2005

Lale Perde



Avustralya'daki teyzesine yaz icin misafirlige giden Funda, teyzesinin giristeki cami icin perde ornegi aradigini soylemisti. Benim gonderdigim modellerden birini secmis ve ormusler, simdi de bana fotografini gondermisler. Orneklerimin birinin isine yaradigini gormek oyle mutlu etti ki, anlatamam. Funda teyzenin eline saglik, cok guzel olmus. Iyi gunlerde kullansin. Bana da fotografini gonderdigin icin tesekkurler.

Labels:

9/23/2005

Gul Etamin Masa Ortusu



Bu benim isledigim ilk etamin. Tam hesap edememisim, iyi ortalanmamis model. Masa ortusunun yanina o zaman buzdolabi ortusu de islemisim ama ben baska yerde kullaniyorum bu ortumu. Yeni baslayanlar icin kolay bir ornek, ebruli iple yapildigi icin de cok duz durmuyor. Masa ortusunde kare ortunun kenarlarina ucer sira yapmis, bir de gobegine gelecek yere islemistim.

Labels: ,

9/22/2005

Yildiz Cicegi Oda Takimi



Aceleyle cektigim fotograflar nedense bloga ekleyince, kullandigim fotograf programinda (picasa) gordugumden de kotu gorunuyor. Eger yapmak isteyen olur da, ornegi rahat cikaramazsa, email atsin. Ben de fotograftan sayar, kac zincir kac birit soylerim. Bu oda takimi ama masa ortusu olarak da guzel duracaktir. Eger masa ortusu olarak ormege vaktim yok derseniz, kumasin etrafina bir sira motif ve kirpik olarak da hos oluyor. Model cikarttigimiz kitapta oyleydi.

Labels:

9/21/2005

Karanfil Kutu



Ici, disi, ustu boyama bir kutu hediye edilmisti bana. Herkes de biliyor mu ne boyle seyleri sevdigimi. Ahsap boyama yapan arkadaslara belki bir fikir verir. Bu arada mumkunse birisi bana, hani bu tepsilerin icine resmi yapistiriyorsun da, sonra etrafini boyuyorsun ya, basamak basamak anlatabilir mi lutfen? Nasil bir kagit o, neyle yapistiriyorsun, ne cins boya kullaniliyor? Burada yabanci bir arkadas sordu da, O'na anlatacagim ben de.

Labels:

9/20/2005

Merdiven Havlu Danteli



Bir ara, bundan belki bir 13-14 sene once anneannem surekli havlu ucu oruyordu, oyle ki hala havluya dikilmemisler duruyor. Aile icinde kayiplarin oldugu, herkesin sikinti cektigi gunlerdi. Ne yapsin, O da boyle asicini hafifletmenin yolunu bulmus demek ki. Ben de uzuldugum, canimin sikildigi donemlerde elisi yaparim cunku oyle anlarda dusunmek istemem, sadece kafami baska bir ise veririm. Acilara en iyi ilac zaman demisler, gercekten de oyle degil mi ?

Labels:

9/17/2005

Hilal Tepsi Ortusu



Bir bizden, bir arkadastan bir komsudan ayni ornek tepsi ortusu. Cok moda bu ara bu ornek galiba, cok gordum. Asagida gobek kismini yakindan gorebilirsiniz. Herkese iyi haftasonlari.

Labels:

9/16/2005

Zerafet



Bu Sengul'un orta sehpasindaki ortusu; bu ornekten vitrin iclerine ve/veya sehpa ustlerine ufak boyda ortu veya motif sayisini arttirarak masanizin ustune masa ortusu yaparsaniz, emin olun ki cok guzel duracaktir. Ben gozumle gordum, hos duruyor. Sengul'un eline saglik diyoruz.

Ben iki gundur blogumda yan kolondaki arsiv, gecmis aylar, kardes siteler gibi kisimlari goremiyorum. Is yerinden de denedim, ayni problem mevcut. Bir tek benim mi basima geliyor anlayabilmem icin, siz sayfayi actinizda bu kisimlari goruyorsaniz yorumumuzda belirtirseniz sevinirim arkadaslar diye yazmistim, Nagihan hemen yorum birakarak cevap verdi. Su anda blogger server'inda problem olabilecegini varsayarak, oldugu gibi birakmayi dusunuyorum. Eger haftasonunda problem devam ederse, yeni bir adreste bulusmak zorunda kalacagiz demektir ki benim bu blogumdaki herseyi obur tarafa tasimam gerekecek demek. Simdilik hepinize guzel bir haftasonu gecirmenizi diliyorum.

Labels:

9/15/2005

Suslu Tulbent



Anneannemin tulbentlerinden biri. Eskiden dikkat etmezdim, meger benim anneannem ne cok severmis boyle suslu seyleri. Iyi gunlerde saglikla kullan.

Labels:

9/14/2005

Fiyonklu Bebek Yelegi



Iste annemin butun kis orup sonra es dostun bebeklerine goturdugu, ve kalan dort tane icin kardesimle benim bu yaz senin olucak benim olucak diye cekistirdigimiz yelekler. Nasil oruldugunu sonunda annemden de ogrendim. Eminim ki sizler biliyorsunuzdur bu ornegi ama ben bilmeyen varsa diye anlatayim. Orgusu annemin agzindan soyle: Ön icin 35 goz 7 sira harosa or. Sonra 7 harosa 7 goz duz or. ön sirada 7 duz gözu sise ormeden alip ipi onunden duz 7 goze yetecek kadar, sikmasin buzulur, gecir ve 7 harosoyu or. Arkadan 7 haroso 7 onden duz olacak sekilde 7 sira or. Sonra duzlerin ustune harosa harosanin ustune duz gelecek sekilde or. 7 tane duzlerin ustunde iplik sirasi oluyor ya onlari 4 cm. kurdela ile ortasina sikistirarak dola ve iple dik. Sadece 7 ipligi orgüye dikme havali kabarik dursun. On 35 ilmek, arkasi 56 ilmekmis.Simdi sizler bu tariften anliyorsaniz ne iyi cunku orgu bilemeyen ben, hicbir sey anlamadim. Kolay gelsin.

Labels:

9/13/2005

Kelebek Nevresim Takimi



Bu guzel nevresim takimini esimin kuzeni Asuman'da cektim. Bu kadar aydir, bir turlu sira gelemedi ki sizlerle paylasayim. Artik herhalde Asuman benim icin' begenmedi de eklemiyor sitesine' diye dusunmeye baslamistir. Oyle bir niyetim yoktu Asuman'cim; her aksam ertesi gun icin fotograflarin ustunden gecerken, hep gozumden kacti ama aklimdaydi. Asuman'in bir de oda takimi icin danteli var ki, o da bir baska sefere diyelim. Gule gule kullan Asuman, eline ve gozune de saglik.

Labels:

9/12/2005

100. Elisi Ornegi



Bugun ekledigim ornekle beraber, 100 farkli elisi calismasini sizlerle paylasmis oldum. Sizlerin de katkilariyla nice yuzlere diyelim.

9/11/2005

Kasimpati Fiskos



Bu fiskos ortusu benim degil ama bendeki kasimpati 3'lu sehpa ortuleriyle cok uyuyor. Ortunun baklava dilimi gibi olan parcalari fotograftaki alt uctan degil de yan uctan, yani boydan degil enden baslanarak oruluyor. Eger fiskos ve oda takimini ayni model isteyenler olursa, bu da bir secenek olabilir.

Labels:

9/09/2005

SONBAHAR YASTIK DETAY FOTOGRAFLARI


"Bilgin Tellioglu email gondererek, bu yastigin semasini istemisti. Hacer'de yorumunda semasini istedigini yazinca, tum detay fotograflarini haftasonu boyunca eklemeye karar verdim. Umarim, ikisi de bu arada bakip, fotograflardan yararlanabilirler" diye yazmistim. Detay fotograflarini gordugunuzu dusunerek, Sali gunu sayfadan kaldiriyorum. Eger hala fotograflari gormek isterseniz, bir email gondermeniz yeterli olur.

Labels:

Sonbahar Yastik




Daha onve yengemin yastiklarindan birini eklemistim siteye. Ehh, sonbahara da giriyoruz, yapraklar zaten savrulmaya basladi yavastan burada. Boyle olunca yastik da temaya uyum sagladi. Boyle iki yastik daha var, ileride ekleyecegim. Eger sema isteyen olursa, gonderebilirim.

Labels: ,

9/08/2005

Guvercin Masa Ortusu


Victorian Needlecrafts kitabindan almisim ornegi. Nalan'da dun sitesine eklemisti. Ben de sana kismetmis demek diye yorum birakinca, Nalan ' Seninkini de gorelim' demis. Asagidaki modelden de kose yapabilirsiniz.

Labels: ,

9/07/2005

Lale Mutfak Takimi



Dantelci sitesi sahibi Ahmet Bey mutfak takimi fotograflarini gondermisti. Ancak sira geldi yeni bir tanesini eklemeye. Havva Yilmaz hanim bir ara mutfak takimi ariyordu. Bu ornek de hosuna gidebilir diye dusunuyorum. Mutfak takimindan baska yanlarindan biraz buyulterek bohca ucu da olur.

Labels:

9/06/2005

Sundan Bundan



Ilki kolay bir havlu ucu. Ortadaki evlenmeden once His&Hers ( kari-koca) konseptine uygun olsun diye isledigim yastik kiliflari. Esim arada yastiklarimizi degistirdiginde tabi ne His&Hers kaliyor ne baska bir sey. :)) Bu yastiklarin ufak bir anisi da var, evde o gun kim varsa bir yapragini islemisti; annem, teyzem, evimizde o ara misafirimiz olan Japon arkadasim Kyoko ve tabi ben. En soldaki ise iki sene once geldigimde renklerini cok sevdigim ama ne yazik ki artik bu tarz isli mendil bulamadigim fiskos ortusu. Iyi ki o zaman alip dikmisiz. Her yerde hazirlari satiliyordu ama boylesi daha zevkli oldu annem ve benim icin. Hatta sonra sadece delik-is olanlarindan alip, gene gupur kullanarak birlestirerek anneme masasinin ustune kapak yaptik. O da cok guzel ve degisik olmustu.
Herkese iyi haftalar.

Labels: ,

9/02/2005

Guller Icinde Ortu




Komsumuz Neslihan teyzenin guzel dantellerinden biri bu. Daha once kumas boyamalarini eklemistim hatirlarsaniz. Kendisinin elinden gelmeyen is yok diyebilirim rahatlikla. Cok guzel di mi?

Labels:

9/01/2005

Cicek Dali Nakis Masa Ortusu




Bu aralar isim bulmakta cok zorlaniyorum. Fotografa o tarafta nbakiyorum bu taraftan bakiyorum bir seye benzetemiyorum ki isim uydurayim.:)) Annem duymasin ,bir masa ortume isim begenememissin diye. Bu annemin ceyizinden bir masa ortusu. ben cocukken kullandigini hatirliyorum ama son yillarda nedense pek ortalarda gorunmuyor. Biraz da ozellikle dertsiz tabir edilen ortulerin her cesidinin, renginin cikmasindan herhalde. Bu arada fotograftaki sarilikmasa ortusunun lekesi degil, nasil fotografin orasinda cikti anlamis da degilim. Galiba boyle bir sey Nagihan'a da olmustu onceden. Buldun mu Nagihan niye oluyor?

Labels: ,