DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

1/28/2009

Orgu Boyunluk



Her ne kadar dantel agirlikli bir blog olsam da arada annemin orgulerini de burada paylasiyorum. Birkac farkli rengini ormus, cok da kullanisli oldugu icin cokca kullaniyorum. Herkese tavsiye ederim.
Posted by Picasa

Labels:

1/25/2009

Meksika El Urunleri



1/18/2009

Kurdela ve boncuk islemeli ortu






Heryerde rahatlikla bulacaginiz ortulere kurdela nakisi ve pul islemeleri ile farkli bir hava kazandirilmis.
Posted by Picasa

Labels: ,

1/14/2009

Cancun -II

Hava kosullari ve nezle ile ugrasirken Cancun yazisinin devamini getiremedim. Kaldigim yerden devam.

Gene bir sabahin 6'sinda uyanip, 7:30da tur otobusune yetiserek Cancun'dan 3 saat mesafedeki bolgenin en buyuk arkeolojik harabesi Cihchen Itza'ya dogru yola cikiyoruz. Gidecek olanlara tavsiyem, sehirler arasi otobus firmalari ile degil, mutlaka bir tur ile gitmeleri olacaktir. Allahim bu otobusteki konfor ne, keske ucak yolculuklari da boyle rahat olsa diye mirildanarak gecti yolculuk.
Yolda tur rehberimiz bize hem gidecegimiz yerlerden, hem Maya dilinden bahsetti. 300 farkli sesten olusan maya dilini bilen biri her dili konusur dediyse de , insan belli bir yastan sonra ogrendimi gene de aksanli konusuyor demek ki diye icimizden gecirdik. Yol ustunde bolgedeki el sanatlari ile ugrasan halkin donusumlu olarak kullandigini soyledikleri bir kooperatife de ugradik. Her ne kadar bize gorevlilerin tavrindan tutun da fiyatlara kadar hersey fazla ticaret kokuyordu.
Iste kooperatiften birkac fotograf ile yerel el sanatlarindan ornekler.

Tahtadan oyularak boya ile renklendirilen maskeler



Deri ustune bir nevi dovme yaparcasina nokta nokta boyanmis maya figurleri








Alt fotografta gorulen kilimlerden detay





En solda kilimler, meshur sombreralar, en sagda ise kagit ustune resimler. Hemen altinda seramik tabak canaklar







Bir de gene yol kenarindaki bir evi fotografladim. Goruldugu uzere betonarme yapinin heme onunde bahceye ufak bir ottan samandan kulube yapilmis. Bolgedeki asiri sicaklar ve ozellikle nem ile havalandirma olmadna basetmek guc. Halk bu sorun ile basa cikarken babadan kalma yontemleri kullanmaya devam ediyor. Agac govdeleri ve saman ile insa edildigi icin ruzgari kesmiyor; tarafimdan tasdik edildigi uzere kulubenin ici serindi.











Itza kuyusun agzi demek ilan Chichen Itza Harabeleri ustunde bulundugu toprakla beraber Ispanyol isgali sirasinda Barbachano ailesi tarafindan sahiplenilmis. Mahkeme karari ile harabeler bir Meksika milletine aittir dense de arsa olarak alan hala bu aileye ait. Tur operatorunun bahsettigi kadariyla, giris ucretinin bir bolumu de bu aileye veriliyor.

Su ana kadar bir kismi restore edilen harabelerin en gorkemli yapisi Kukulcan Tapinagi. Dort yuzu de 91 merdivenden olusan bu pramidimsi yapinin en ustunde ise bir oda da mevcut. Ici ice iki piramitten olusan bu yapi, Mayalilarin astronomi, fizik gibi bilim dallarinda ne kadar gelismis olduguna kanit sunulan ozelliklere sahip. Piramidin dort yuzundeki 91er basamak ve en ustteki son bolme ile 4x91 +1=365 gunu simgeliyormus. Dis piramidin icindeki ikinci piramit ise 65er basamaktan dort yuzunde toplam 260 gun ile hamilelik surecini ifade ediyor.

Bu yapinin merdiven baslarinda birer yilan kafasi mevcut. Maya inancina gore, dumanin goge yukselisi bir yilanin zigzaklarina benzediginden Mayalilar yilani goge ve dolayisiyla tanrilara ulasmakta bir arac olarak goruyorlarmis. Ozellikle tapinaklarin suslemesinde cokca kullanilan bir figur bu. Yilda iki kere donence gunlerinde (Mart 21 ve Eylul 22) piramitin yapisi itibariyle gunes dogarken ve batarken, piramitin koselerinde ters ucgenlerden olusan zikzagli bir yilan golgesi merdiven basindaki yilan kafasi ile bulusuyor. Mayalilar Kukulcan (tuylu yilan) tanrisinin bu sekilde senede iki kere yeryuzunu ziyarete geldigine inaniyor. Gormek isterseniz youtube'dan bu videoya bakabilirsiniz: http://www.youtube.com/watch?v=SmnC_fQXvBU Vodeoda gorulen aydinlik kisimlar gonesin etkisi ile piramidin bir yuzunun digerinde olusturdugu golgeden geriye kalan aydinlik.

Bu piramidin ikinci ozelligi, ki ben kendim yasadigim icin daha guzel geldi, yukaridaki videoyu ben de sizler gibi seyredebildigim kadar anladim, akustik ozelligi. Binanin herhangi bir cephesinde elinizi cirptiginizda piramidin icinde buna karsilik olarak bir nevi kus sesi geliyor. Bunun da Kukulcan'in cevabi olarak goruyorlar. Gunumuzden bakinca, eminimki donemin egitimlileri ekodan akustikten bihaber halki, tapinagin bu ozelligi ile cokca korkutmuslardir. Bunun videosina da mutlaka bakin derim. http://www.youtube.com/watch?v=2yp4Ogbcza8

Bu fotograf ise maya donemi top sahasi. Iki paralel duvardan olusan bu bolgeyi cevreleyen duvarlarda takriben 200 kadar seyirciyi de misafir edecek oturma yerleri mevcut.Iki duvarda da tastan birer dikey halka var; ellerini hic kullanmadan sadece ayak diz ve kalcalari ile deride nbir topu bu halkadan gecirmeye calisiyorlar oyunun ozunde. 7ser kisilik iki takim, simdi ki olimpiyat oyunlari gibi cevre yerlesimlerden en iyi oyuncularin katilimi ile gerceklesiyor. Milyonlarca insanin bulundugu bu bolgede sadece 200 kadar kisilik seyirci tribunu olmasi, oyunun ancak yuksek mevkili din adamlari ile yoneticilere acik oldugunu gosteriyormus.

Chichen Itza Top Sahasi





Ayrica duvarlari susleyen kabartmalardan da oyunun ozelliklerinden tutun da odulun ne olduguna kadar farkli goruntuler de mevcut. Bu kabartmalardan oyunculardan kaptan diyebilecegimiz tek kisinin gol atmaya hakki var. Golu atan ise oyunu kazandigi icin, basarisindan oturu yari tanri ozelliklere kavusmaya hak kazaniyor. Nasil mi oluyor bu, tanrilara kurban edilerek. Edindigi zaferin ardindan kurban edilince gokteki tanrilara ulasmis, zaferi sayesinde de yari tanri ozelliklere kavusmus olacagina inaniyorlarmis. Kabartmalar hakkindaki en kabul goren yorum bu.











Top sahasinin hemen yaninda ufak bir yapi daha var; dis duvarlari cesit cesit kafatasi ile suslenmis. Bunlarin bu oyunlar yoluyla tanrilara kurban edilen oyuncular oldugu dusunuluyor.










Chichen Itza'dan anlatacaklarim bu kadar. Donus yolunda once yemek yedik, sonra otobusumuzun tekeri patladi ve gece karanliginda bize simdi tekeri degistiricez, fener ariyoruz; sofor yapamadi servisi cagirdik. Arkadan gelen otobus sizi alip goturece kdiye diye bizi 2 saatten fazla yollarda beklettiler. Otelde restaurantlar gece bir saatte kapaniyor diye ben pek endise ettimse de yetistik ucu ucuna.

Ucuncu ve son bolum ile el sanatlari fotograflari ise cok yakinda.

1/09/2009



Cancun'dan Donmus Bir Garip (son yazida aciklayacagim) Bildiriyor- I

Yilbasi tatilini degerlendirip, her sene daha da erken baslayip bizi bezdiren kar ve soguktan uzaklasmak icin 31 Aralik gunu Ottawa'dan yola ciktik. 4 saatlik bir ucak yolculugu ile 2900 km kadar guneye ucup aksam karanliginda Cancun'daydik. Meksika'nin Bodrum'u diyebilecegimiz Cancun tam bir gunes, deniz + ye ic yan gel yat cenneti diyebilirim. Bize -20 dereceden sonra nere olsa cennet gorunurdu aslinda. :)

Cancun Otel Bolgesi'nden birkac fotograf











Maya dilinde altin yilan anlamina gelen Cancun, altin sarisi kumsallari ile yilan misali kivrim kivrim sahillere mevcut degil.:) Ustteki ufak haritadan goruldugu uzere, ince bir kara parcasi olan kisim Cancun'un otel bolgesi. Yanyana bir suru otel siralanmis; aralarinda da bir karis da olsa herkese acik bir plaj, bahce veya park birakmamislar.



Odadan bir bakis

Ozellikle Kuzey Amerika'nin soguk bolgelerinden turistlerin akin akin kactigi bir merkez haline gelen Cancun cevresinde gunu birlik gidilip gezilebilecek bir suru arkeolojik sehir kalintisi mevcut. Ayrica irili ufakli bir kac ada da gene turistlerin gelmesini bekliyor. Bunlardan benim sizlere bahsedeceklerim Isla Mujares, Tulum, Chichen Itza, Playa del Carmen ve Cozumel.

Once genel izlenimim tabiki.

- Ortalama sicaklik 25-30 derece arasinda, sabah gunesle birlikte bir anda isinip ogle saatlerinde sokakta durulmaz hale gelip aksam 6 olmadan gunes batiyordu.
Havaalanindan otelllere kadar olan yollar en ileri ulkelerle yarisacak kadar guzel, sanki bir onceki gun asfaltlanmis gibiydi.
- 1 Amerikan dolari 13 Meksika pesosu yapiyor. Bizim giderken beklentimiz, Kanada'ya gore cok ucuz bir yer olacagiydi; tam tersi ile karsilastik. Gelen turistlerin cogu Amerikali diye yerel halk tum fiyatlari da Amerika'ya orantilamis. Cok alelade bir yemek bile Istanbul'daki normal bir kebapcidan pahaliydi.
- Otellerin cogu Hersey Dahil sistemi ile calistigindan, gelen turistin eger turlara katilmazsa, disaridan alisveris yapmazsa ve birseyler yiyip icmezse Meksikaliya faydasi olmuyor. Her turlu icki de bu otellerde Hersey dahil sistemiyle ucretsiz olarak sunuldugundan, Meksikalilar beyazlarin hepsinin alkolik oldugunu dusunuyor olmali. Aksam yemeginde sadece su isteyince, garson once bir sasirdi sonra da beni memnun edebilmek icin ne tur icki varsa hemen getiririm diye siraladi. Sonunda ben icmiyorum, su yeterli deyince de sanirim bu kadin bir garip diye pk de inanmayarak kafasini salayip gitti. (Hersey Dahil sistemine sonuna kadar karsiyim; turist olarak bana verilen hizmetin kalitesi dustugu gibi bu sistemin agir bastigi her turistik merkez bozulmaya mahkum oluyor. Yabanci yatirimci geliyor, guzelim sahilleri parselliyor, yerel halk is as bulucaz diye surunuyor ama aradan birkac yil gecince hem ucretli kolelik yaptigini anlayip ustune asiri artmis fiyatlara da maasini yetiremiyor ki bu ayri bir yazi konusu.)
- Meksika mutfagini severim; Cancun'a giderken de yerel Meksika mutfagini tadacagim umidiyle gittim. Dogru durust bir meksika yemegi yiyemeden geldim desem yalan olmaz. Oteller de restaurantlar da turistin agiz tadina gore ayarlamislar herseyi. Her menude illaki bir hamburger-patates kizartmasi-pizza uclusu var. Dayim telefonda acili meksika fasulyesi ye diyordu ama kismet olmadi.

- Meksikalilar genel olarak tiknazlar; onlarin yaninda insan kendini dev saniyor.
- Bizdeki ozel halk otobusleri gibi 40lik yolda 70le giden sofor arkadaslar var; 7 pesoya otel bolgesinin bir basindan diger ucuna goturuyorlar.Bindigimiz taksinin soforu bize yol boyunca sanki anliyormusuz gibi konustu da durdu; arada yakalayabildigimiz ingilizce veya fransizca'dan tanidik kelimelerle bir sekilde anlastik. Polis arabasini gordukce emniyet kemerini gobeginin ustune atti ama bir kere duzgun takmadi. Kaldigimiz otelin sirf Meksika'da 8 subesi oldugundan otel grubu icin mafya dedi durdu, haksiz da degil.

Eee madem guzel bir sey yemedin bari gezdiklerini anlat dediginizi duyar gibiyim. Ilk gunden baslayalim o zaman.

Ada'nin uzaktan goruntusu

Isla Mujeres ( Kadinlar Adasi) Cancun merkezinden 20 dakikalik bir feribot seferi ile ulasilan ufacik bir balikci adasi. Cancun'dan sonra cok sakin gibi gelse de, artik her turistin ugrak yeri olmus.





Feribot yolundan bir kare


Feribot cikisinda basliyor satici turist karmasasi; sanki mahmutpasa yokusundayim da "gel abla gel, cok guzel mallar var" diye basliyorlar kendi dillerinde. Eger umursamazsaniz, ingilizceye donuyor.

Adada yapilabilecekler belli: mavinin her tonunu izlemek/yuzmek (fotografta yakalayamamis olsam da), snorkel ile denizaltini gozetlemek, tuplu dalis, ozel havuzlarda yunuslar ile yuzmek, bot turlarina katilip adanin etrafinda dolasmak ya da bizim de yaptigimiz gibi adanin arka sokaklarini gezerek bir Meksikalinin gunluk hayatina sahit olmak. Bu guzel plajlara karsi yemek yemek de mumkun tabi.


Ikinci gun sabah erken saatlerinde Cancun merkezinden 2 saat kadar guneydeki Mayalilara ait Tulum (Duvar) Harabelerine gitmek uzere yola ciktik. Harabelerin girisinde ufak bir acikhava alisveris merkezi kurmuslar, yerel gosteriler de yapiliyordu.
Bu resimde gordugunuz insanlar, yarisi gorulen yuksekce mavi direge bagli iplerden basasagi sarkarak donuyorlar, diregin tepesindeki bir baska kisi de diregi dondurerek lunapark salincagi misali hizlandiriyordu.






Tulum kusbakisi (http://www.johnnyjet.com adresinden)
Kayalik tepelere yerlesmis Tulum harabeleri deniz kiyisi olusuyla yuzyillar boyunca bir ticaret sehri olmus.

















Etrafi birkac metrelik bir duvarla cevrili bu Maya harabesinde, El Castillo (kale) en meshur yapilardan biri. Bir diger yapi ise -The Descending God Tample -Yere inen tanri tapinagi.


Harabelerden tahta merdivenlerle asagiya sahile inip, gokmavisi sularda yuzenler de coktu; biz donus yolundaki dukkanlari gezmeyi tercih ettik.

Halkin en buyuk geliri hediyelik esya satislarinana olsa gerek; rengarek kilimler, deri ustune dogme misali islenmis maya takvimleri resimleri, hamaklar ve seramikler gorulmeye degerdi. Ayrica su kabaklarini degisik desenler ve renklerde boyayarak lamba veya mumluk olarak da satiyorlardi.
Eger on arastirma yapmadinizsa ilk girdiginiz dukkanda kaziklanma ihtimaliniz yuksek. Tum saticilar o an aklina ne gelirse, icinden ne eserse o fiyati soyluyor. Ayni urune yanyana dukkanlarda dort kata cikan farkli fiyatlar soylendi; kaziklanmaya kabul etmeyen esime ragmen ufak tefek birseyler alinarak geri donuse gecildi. :) Tum elsanatlari fotograflarini en sonda ayrica paylasacagim.

Tulum Harabelerinden farkli fotograflara bakmak icin tiklayin.
Ben pek birseyi kisaca ozetleyebilen biri degilim; tahmin edersiniz ki bu yazinin devami gelecektir. Vakit buldukca yazmaya calisacagim.