DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

2/27/2006

Kapan Perde





Perdenin adi, kim kaparsa onun olur bu perde anlaminda kapan degil; hayvan avlarken kullandiklari kapan anlaminda. Niye mi, cicekler kapana kisilmis gibi duruyor da ondan. Fotograftan ornek cikar gibi gorunuyor, bir ornek icin birkac fotograf, eger mumkunse, eklemek istemiyorum ki sayfa daha cabuk acilsin. Arzu eden cok olursa, buraya ekleyebilirim tabi.

Sizlerden bir ricam olacak. Birkac blog sahibinin onculugunde baslayan ve blog takipcilerinin destegi ile ne yazik ki henuz umuldugu kadar iyi sonuc vermemis olan, I.U Pediyatrik Hemotoloji/Onkoloji dernegine bagis toplama sureci iki gun icinde bitiyor. Yardim etmek cok kolay. Her 5 YTL, 5$ veya 4 euro ile hediye cekilisine bir bilet kazaniyorsunuz. Hem yardim ediyor, hem de bir hatira kazaniyorsunuz. Ustelik su an resmen hediye sayisi ile bagis yapan sayisi basbasa. Dunyanin neresinde olursaniz olun, oyle 5 YTL icin 25 YTL havale parasi vermeden, cebinizden cikacak para 5 YTL. Hediyeler icin de su hediye icin cekilise girmek istiyorum da diyebilirsiniz veya hic farketmez de.
Kusura bakmayin bunu uzulerek ve biraz da sinirlenerek yaziyorum, bu guzel is sadece blog sahiplerine acik degildir. Herkes evet herkes bagis yapabilir. Bu bloga ugrayip da benim bilmedigim, tanimadigim halde semalarimi, orneklerimi paylastigim arkadaslar, ricam su, verdigim linkteki yaziyi okumaniz ve kendinize sormaniz. Sadece tiklayin. Eger bagis yapmaya karar verirseniz iste nasil yapacaginiz hakkinda bilgi:

Turkiye Icin Odeme
Turkiye'den cekilise katilacaksaniz, 1 hediye icin talep edilen bagis miktari 5 YTL. Bagisinizi bankamatik ya da banka havalesi ile asagidaki banka hesabina direk olarak yapabilirsiniz.Dernek Adi: Istanbul Pediatrik Hemotoloji /Onkoloji DernegiHesap Bilgileri:Is Bankası (Capa) Istanbul Universitesi SubesiSube Kodu:1200Hesap no:3186847Is Bankasindan aldigimiz bilgiye gore yapilan bagistan banka bir servis ucreti kesmeyecekmis. Eger baska bir bankadan Is Bankasina havale yaptiriyorsaniz, bu odemenin bagis oldugunu belirterek kendi bankanizin da bir servis ucreti almamasini talep edebilirsiniz.Bagisinizi yaptiktan sonra bu iletiye bir yorum birakarak
adinizi ve soyadinizi
emailinizi
hangi hediye ile ilgilendiginizi
ne kadarlik bagis yaptiginizibize bildirmenizi rica ediyoruz. Bu verdiginiz bilgileri kullanarak cekilis listesini olusturacagiz. Cekiliste kazanmaniz durumunda sizinle iliskiye gecip hediyenizi postalayacagimiz adresi ogrenebilmemiz icin de email adresinize ihtiyacimiz olacak.

Amerika ve Avrupa bagislari icin daha fazla bilgiyi ise bu yardim icin hazirlanan blogdan ogrenebilirsiniz.

Labels:

2/26/2006

Rolyef Evler



Komsumuz Neslihan teyze'nin elinden ahsap rolyef calismalari, benim gozumde Istanbul Konaklari.
Istanbul'dan komsumuz Neslihan teyze'nin herhalde yapmadigi elisi yoktur. Kendisi ne kursu varsa gitmistir, en guzel yaptiklarini da okul ve belediyenin kermeslerine ayirir. Keske fotograflari tam karsidan cekseymisim, daha iyi olacakmis.


Fotograflara bakarken, icimden sizlerle bir siir paylasmak geldi ama aklimda kesin bir sey belli degil, kismet bu siireymis. Necip fazil Kisakurek'in gozunden 1963'te yedi tepeli, yirmiyedi sesli Istanbul.

Canım İstanbul
Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar;
Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar.
İçimde tüten birşey; hava, renk, eda, iklim;
O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim.
Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur;
Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur.
Denizle toprak, yalnız onda ermiş visale,
Ve kavuşmuş rüyalar, onda, onda misale.

İstanbul benim canım;
Vatanım da vatanım...
İstanbul,
İstanbul...

Tarihin gözleri var, surlarda delik delik;
Servi, endamlı servi, ahirete perdelik...
Bulutta şaha kalkmış Fatih'ten kalma kır at;
Pırlantadan kubbeler, belki bir milyar kırat...
Şahadet parmağıdır göğe doğru minare;
Her nakışta o mana: Öleceğiz ne çare?..
Hayattan canlı ölüm, günahtan baskın rahmet;
Beyoğlu tepinirken ağlar Karacaahmet...

O manayı bul da bul!
İlle İstanbul'da bul!
İstanbul,
İstanbul...

Boğaz gümüş bir mangal, kaynatır serinliği;
Çamlıca'da, yerdedir göklerin derinliği.
Oynak sular yalının alt katına misafir;
Yeni dünyadan mahzun, resimde eski sefir.
Her akşam camlarında yangın çıkan Üsküdar,
Perili ahşap konak, koca bir şehir kadar...
Bir ses, bilemem tanbur gibi mi, ud gibi mi?
Cumbalı odalarda inletir "Katibim"i...

Kadını keskin bıçak,
Taze kan gibi sıcak.
İstanbul,
İstanbul...

Yedi tepe üstünde zaman bir gergef işler!
Yedi renk, yedi sesten sayısız belirişler...
Eyüp öksüz, Kadıkoy süslü, Moda kurumlu,
Adada rüzgar, uçan eteklerden sorumlu.
Her şafak Hisarlarda oklar çıkar yayından
Hala çığlıklar gelir Topkapı sarayından.
Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar;
Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar...

Gecesi sünbül kokan
Türkçesi bülbül kokan,
İstanbul,
İstanbul...

Necip Fazil Kisakurek -1963

Labels:

2/24/2006

Meyve Sepeti Mutfak Masa Ortusu



Dun aksam Cuma gunu bloga ne eklesem diye dusunurken, mutfak takimi eklemedigimi farkettim ama sonra semali olsun diye israr edince, israri da kendime yapiyorum anladiginiz uzere, bu iki ortu cikti ortaya. Kare parcalarin orulup birlestirilmesinden olusuyor. Ustunde boyle meyveler varken de ancak mutfak masasina veya bahce masasina olur ama siz gene de bahcede kullanmayin benim hatirima, ortu kirlenmesin olur mu? Bir de ustteki ornek icin aslinda dortlu parcanin ust siradaki iki tanesini birlestirirken sepetin sapi ortaya gelecek sekilde orurseniz, daha hos olur diye dusunuyorum.

Almanya'dan Mine hanim ve aramaz takma isimli elisiseverler, biraktiginiz mesajlardan bloglariniza ulasamiyorum. Blog adreslerinizi gonderirseniz, ziyaretinize gelmek isterim.

Labels: ,

2/23/2006

Cark Fiskos Ortusu


Herkese iyi gunler,
Aklimda olan bir ornek, Saadet ekleyince kendime ben de ekleyeyim bloga da ikisi bir arada olsun demissem de, unutmusum gitmis. Ancak bugun aklima geldi ki aradan bir ay gecmis. Saadet'in orneginden biraz farkli ama ozunde ayni ornek. Oda takimi ve masa ortusu Onlardan, fiskosu benden olsun. Yapacaklara kolay gelsin, sikignesi cok oldugu icin parmaklariniz delinmesin.

Labels:

2/22/2006

California'dan Kirkyama

Monterey Bay Akvaryum'unda 30 parca kirkyamanin birlestirilerek yapildigi pano. Herbir parcada bir deniz canlisi var.


Asagidaki tum patchwork calismalarini Chicago havaalaninda cektim. Her bekleme salonunda farkli tarzda elisi calismalari sergilenmis. Ben aceleyle ancak bu kadar cekebilmisim. Ikinci calisma seccadeyi andirmamis mi? Ben en cok en alttaki birsuru pencerenin oldugu calismayi sevdim.





2




Labels:

2/21/2006

Horoz Yastik






Victorian Style Needlecrafts adli ktaptan semali degisik bir yastik ornegi. Pek bizim evlerimizde kullandigimiz tarza yakin degil ama arada degisik birseyler de gormek lazim, degil mi?

Labels:

2/20/2006

BLOGLAR ELELE



Bloglar elele adiyla yardım amaçlı bir proje başlatıldı. Ilk proje hakkında bilgi edinmek ve katkıda bulunmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli olacak. Haydi blogcular ve blog takipcileri, yardim etmek icin hep beraber elele verelim. Katilmak cok kolay, 5 YTl, 5$ veya 4 euro bagislayarak cekilise katilmak icin bir bilet sahibi oluyor, isterseniz hediye listesinden secim de yapabiliyorsunuz. Yardimlariniz I.U. Tıp fakultesi Cocuk Hemotoloji bolumune gidecek. Hem onlar sevinecek, hem de yaptiginiz yardimi size hatirlatacak yuzlerce hediyeden birine sahip olma sansini elde edeceksiniz.
Didem Bohca



Herkese gunaydin, gerci ben geceyarisi yaziyorum buradan ama blog ziyaretcilerimizin cogunlugunun Turkiye ve Avrupa'dan oldugunu gozonunde bulundurunca, dogru giris cumlesi oldu. :)) Evlenecekler, ceyiz hazirlayanlar, ben danteli heryerde seviyorum diyenler icin bir bohca ornegi. Altta deseni daha acik gorebileceginiz dantel, ustte ise pembe iplikle orulmus dikilmis kullanima hazir hali. Bitmisi benim degil. Ben zaten guzel olsun ama kullanimi kolay olsun diyenlerdenim. Bohcayi sardim mi kaygan kumas olup da acilirsa ignelemek ile ugrasamam; gerci bu tarz bohcalari da hep hediye bohcasi olarak kullaniyorlar. O yuzden emeginize, gozunuze yazik olmasin, evinizde kullanabileceginiz renkte ve tarzda orun arkadaslar. Bu ornege uyan carsaf takimi da var, aklinizda olsun.

Labels:

2/18/2006

Karanfil Kanavice


Kanaviceyi de unutmayalim. Etamine islenmis tek bir karanfil. Serpme yaparak tum ortu veya kenarlar islenebilir. Hatta ebruli iple islenirse, her motif farkli olur.

Labels:

2/16/2006

Halkali Oda Takimi



Bir arkadas yorumunda ufak motifli oda takimi aradigini yazmisti. Iste bir tane daha. Gene somentabl, sehpa ortusu olarak da yapilabilir. Once ufak plastik halkalari sikigne ile dolduruyoruz, sonra fotograftaki gibi ust siralari tamamliyoruz. Sonra halkanin ortasinda kalan kismi, benim bildigim kadariyla ipligi once dikine, sonra enine gecince, sanki ag orer gibi bitiriyoruz. Eger sabriniz coksa, plastik halkalar yerine parmaginiza ip dolayip, onun etrafini sikigne ile doldurabilirsiniz ama goruntu olarak halkalar cok belli olmuyor.

Labels:

2/14/2006

Sevgililer Gununuz Kutlu Olsun




Gunun anlam ve onemine uygun birseyler eklemeye calistim. Umarim hosunuza gider. Hemen hemen hepsi yabanci web sayfalarindan. Hemen alttaki havlu ise turk isi, tahmin edeceginiz uzere. Ufak plastik halkalarn uzerine sikigne ile doldurarak havluya dikilmis. Semalarin bir kismi, sadece etamin olarak islenebilirken, tek renk semalar rahatlikla dantele de uygulanabilir.



Asiklar


Baharda Ask


Icice


Bordur


Kalbin Anahtari


Kugular


Pembis
Bu semayi daha once bebek yastigi olarak eklemistim ama temaya uyunca birkez daha gorelim dedim.

Cifter cifter

Bu sema http://www.tinybirds.com alinmadir.

Sevenlerin kavusmasi dilegiyle

Labels:

2/12/2006

Basak Yatak Ortusu



Anneannemin sonradan ordugu yatak ortume baslamadan once yatak ortusu olarak ormeye karar verdigi ornek iste bu.Bu yatak ortusunun bitmis halini buradan gorebilirsiniz. her ne kadar tamamlanmadiysa da elimizde birkac parcasi kalmis tabiki. Gecen hafta bir parcasini yastik olarak bloga eklemistim. Simdi ya bu yastigin kenarlarini sokup bir parca daha orerek, dort parcadan ortu yapacagim; ya da bu tek parca yastik olarak kalacak ve ben elimdeki iplerle bu parcalardan yapip, artik ortu mu olur, seccade mi yoksa bebek ortusu mu neye yeterse onu bitirecegim. Galiba bu gidisle ben bu parcalari karar verene kadar oyle kenarda birakmaya devam edecegim. :))) Altta Nalan'in da bloguna ekledigi semayi gorebilirsiniz. Benim ustteki parcalarimla tek farki karenin tam ortasindaki dortlu gobek. Bitince cok farkedilecegini sanmiyorum.

Labels: , , ,

2/10/2006

Gul Gobekli Ortu




Gul Tepsi Ortusu



Verdigim sozleri tutmam lazim diyerek gullu iki ornekle bu haftayi kapatalim bakalim. ben ikisini de cok sevdim, gullu ornek oldu mu kendimi tutamiyorum ama bu aralar tabiri caizse kafami kasayacak vakit olmuyor. Ustteki ornegin kenarina kirpik daha uyduramadim ama hersey yakisir. Once bir yarisini sonra diger yarisini yaparak ortunu bitirebilirsiniz. Alttaki ornege her ne kadar tepsi ortusu dediysem de , tepsiye buyuk olur. Nacizane tavsiyem, tepsi ortusu ormek isteyenlerin kenardaki sekilleri yapmamalari, onun yerine basit bir kirpik ile bitirmeleri olur.

Labels: , ,

2/08/2006

Basak Yastik



Sen de yastiklari bir bitiremedin, ne cok seviyormussun diyeceksiniz. Artik biraz sevmekten biraz da denk gelmis orulmus diyelim. :)) Aslinda bu ornek yatak ortusu icindi. Nalan semasini yayinlamisti, ben de ortu olarak baslanmis halini gostermis olurum sizlere; simdilik yastik haliyle idare edin biraz. Bu her ne kadar yastik yapilsin diye orulmusse de, yastik olacak degil ya. Belki baska bir iste de kullanabilirim.

3 x 5 motifler birlestirilerek seccade de yapilabilir ama o zaman kenar yapmazsiniz.( Sehnaz burasi biraz senin icin). Belki bir yapan cikar.

Labels:

2/07/2006

Destan Tulbent Oyalari

Uzun zamandir tulbent oyasi eklememisim bloga. Izninizle bugunu onlara ayiralim. Bu oyalar Benan ve Suheyla yengelerin. Alltaki ikinci cicekli'yi Suheyla yenge yemek isleriyle ugrasirken, zaten is yapiyor bir de ben azicik dur nolur diye zorla ustunde cektim. Senede birgun gidince tabi herkes cekiyor kahrimizi, misafiriz diye. Ucuncu ise bildigim kadariyla domates oyasi. Soran olursa yapilisini Benan yenge'den ogreniriz. ben pullu ile boncukluyu da sevdim. Benim cocuklugumdan beri anneannemin cekmecelerini acip "bana mi saklayacaksin anneanne" diye sordugum bir tulbent vardir eklerim bir ara, bu sefer de duruyordu hala cekmecede. Simdi nereden nereye, bizde ben ilk duydugumda ki bu evlenme asamamda oluyor, kiz ceyizinden verilen hediye tulbentler sandiktan ciktigi halde, yikanmadan verilirmis. Ben cok sasirmistim, sebebinden emin degilim ama yeni alinmadigi yani ceyizden ciktigi belli olsun diye olabilir mi? Ceyizlerden laf acilmisken, diger arkadaslarin bloglarinda okudugum uzere kayinvalideler kendilerine hediye edilen, cok emekli yatak takimlarini , dantel nisan bohcalarini filan gelinlere kizim sen kullan diye geri mi veriyor? Adet boyle mi?

Herhalde ben evlenince Turkiye'de evim olmadigi icin, ceyiz serme/gosterme denen adetleri pek yapmadik. O yuzden pek bilemiyorum adeti nasildir bu islerin. Biz kendi evimizde bir gun yakin akrabalarimiza, birgun komsularimiza bir gun de benim arkadaslarima ceyiz serme degil de tek tek bavul ac, icini bosalt goster ve yerlestir islemini gerceklestirmistik. Biraz misafirlige gelmisler de arada bunu da yapmisiz gibiydi. Kina gecesi gibi belli ozellikleri olan bir olay midir bu? Ben cocuklugumdan sadece kendi teyzem evlenirken hayal meyal gelenlere hediye vermek icin el havlulari hazirlandigini hatirliyorum. Deneyimliler, bu isi bilenler anlatin hadi.











Labels:

2/06/2006

Kup Bohca




Bohca ornegi arayanlar icin, semali bir kenar ornegi. Bu ornek, yatak ortusu, seccade, somentabl yapmak icin de cok uygun. Akilda kalacagi icin yaparken de cok zorlamasa gerek diyorum. Bloglar elele'ye bir el de siz vermeyi unutmadiginiz icin simdiden tesekkurler.

Labels:

2/03/2006

Cilek Bardak Altligi



Madem bugunlerde herkes bardak altliklari paylasiyor, ben eksik kalir miyim. Benim tek bardak altligim iste bu. Ornekte tiga dolanan ipin 3 degil 2 kerede cekilmesi ile kisa boylu biritler/ kafesler kullanilmistir. Eger normal birit yaparsaniz, oda takimi da olur. Bir de cok ince bir ipten oldugu icin bardak altligi olacak kadar ufak. Dedigim gibi 60 numara ip ve tam biritle oda takimi olur.
Bu arada Nesrin hanim, dun bir yorum birakmis ama kendisine ulasamiyorum. Bu yuzden sorduguz soruya cevap da veremiyorum. Lutfen email adresinizi bana iletirseniz, yardimci olmaya calisirim. Herkese iyi haftasonlari.

Labels:

2/02/2006

Baykusgozu Havlu Ucu




Baykus'a benzemiyor mu bu icice gecmis hali? Daha once boyle bir ornek icin adinin nisan halkasi oldugunu soylemisti bir arkadas. Nereden oldugunu hatirlamiyorum ama bu baykus gozu kisimlari, orta gobegin kenarlarina eklenerek oda takimi da yapiliyor. Hatirlarsam ya da bulursam, bloga eklerim. Bana degisik gelen bir ornek bu.

Nurpiko adi ile yorum birakan elisisever hanim bana "sizinle tanışmak istiyorum ben 54 yaşında 2 çocuk annesiyim yıllardır halk eğitim ve şu anda belmek kursiyerim 5 şiş mefruşat bölümü ticari olarakda calıştım karşılıgını alamadım .bazı nedenlerden dolayı işimi çok seviyorum ölürsem beni makinamla ğömün diyorum sizin merak ettigim yönünüz bu dalda ugraşınız ne capta selamlar" diye yazmis. Hangi konudaki ugrasimi sordugunuzu tam olarak anlayamadim. Daha acik yazabilirseniz, cevaplamaya calisirim. Simdilik soyle bir cevap vereyim: Genel anlamda elisi ile iliskim kendi capimda devam ediyor. Ozellikle dantel ile ugrasmayi seviyorum. Eger ticari anlamda bir girisimim olup olmadigini soruyorsaniz, maddi ve manevi anlamda beni mutlu eden bir isim var su an. Elisini hobi olarak surduruyorum. Elimdeki ornekleri baskalari ile paylasmak istedigim icin de bu blogu kullaniyorum. Sordugunuz bu muydu acaba?

Labels:

2/01/2006

Yagmur Oda Takimi



Bir degisik, ufak motifli oda takimi. Yapmasi oldukca kolay, goruntusu de hos. Fiskos olarak da buyutulurse, narin bir goruntu verir. Bu arada Nazli'cim, sen ben kendimi zora sokuyorum diye uzulme; sadece elimdeki ornekleri bloga dengeli olarak eklemek icin ugrasiyorum. Sagolsun, benim ceyiz, ailemin isleri, es dostun ornekleri, internet semalarimdan parcalayip birlestirdiklerim, kitaplar filan derken ben de ornek bitmiyor. Ben de azimliyim, hepsini paylasana kadar surecek boyle hergun. Ben biraz fazla tezcanliyimdir, bir ise basladim mi, tadini kacirmadan tabiki, cabuk halletmek isterim. Hergun ornek eklemem de bundan. :)) Ummarim, hosunuza gider bu ornek de.

Labels: