DANTEL VE CEYIZ DUNYASI

Elislerinden ornekler bulabileceginiz, ugraslarimizi paylasmak icin hazirlanmis bir internet gunlugu

5/31/2005

Cark Tepsi Ortusu





Evimde su an kullandigim son tepsi ortum de bu. Bu annemin yillar once kullandigi oda takimiydi. Belki hatirlarsiniz, bej iplikle orulmus ve kenarlarindan koyu kahve iplikle gecilmis. Ben de heveslenip, evdeki modellerden tepsi ortusune uyarlamak icin bunu secmistim.

Labels:

5/29/2005

Kervan Havlu



Bu havlu kenarini bana bir arkadasim hediye etmisti. Sonra araya bir suru sey girdi ve ne yazik ki gorusemiyoruz artik ama kendisini bulmaya niyetliyim. Belki bu sefere diyorum, Istanbul'a bir ulasayim once de. Sari parcalari tek tek birlestirip, ustune kafes bant yapiliyor. Havluya ismini de esim verdi, uzaktan bakinca pespese giden deve horgucu gibi gormus sari uclari.

Labels:

5/27/2005

Dolap Ici Lavanta Askisi


Benim cok hosuma giden bir dolap ici kokusu bu cunku hem guzel kokuyor, hem de guzel gorunuyor. Ben hazir aldim ama yapimi cok basit.
Gerekli malzemeler: bir zarf, kaplama kagidi, metal aski ucu, fiyonk ve lavanta. Zarfinizin icine lavantayi veya hazir alabileceginiz kokulu cicekleri doldurun ama dikkat edin cok dolmasin. Askinin ucunu zarfin bir kenarindan disari cikartin ve zarfin agzini yapistirin. Ince bir kaplama kagidiyla zarfi kaplayin. Istediginiz uzunlukta ve renkteki kurdeladan fiyonk yaparak, askinin basina gecirin. Dolap ici kokunuz hazir. Bence cicek desenliler kendi dolabiniza, cizgi film kahramanli bir kagit ise cocugunuzun dolabi icin hos olur. Gule gule kullanin.

Labels:

5/25/2005

Yelpaze Oda takimi



Kendim yapmadigim halde, hosuma giden bir takim. Once ufak motifler birlestirilerek ortadaki kare olusturuluyor, sonra karenin etrafina ilk sira sık igne ile dondukten sonra ,biritler ve kafeslerle ortu tamamlaniyor.

Labels:

5/24/2005

Dortlu Lale



Lale festivali burada bitti ama lalerin olumsuzestirmek lazim ki hatirlayalim. Ben sadece tek bir tane ornek cikartmak icin yaptim ama ileride daha pembe iplikle masa ortusu yapmayi planliyorum. Bir de yesil yapraklari ebruli iplikle yaparsam daha guzel olur di mi?

Labels:

5/23/2005

Bana bugun de tatil

Burada bugun de tatil oldugu icin, gunlugumuzde de tatil var. Biraz da yorgun olusumdan herhalde. Iki gundur misafirlerle geciyor. Bugun ise birazcik baskin yaptilar. Toronto'dan yola cikip, bize gelmeden cok kisa sure once haber verdiler. O yuzden ben bugunu de tatil aliyorum. Yarin gorusuruz.
Serra

5/20/2005

Leylak Yastik


Haftayi yastik modeli ile kapayalim isterseniz. Gene daha onceki melekli yastik gibi, kullanilacagi zaman arkasi ve kenarlari yapilacak. Ben dantel de bu ozelligi cok seviyorum; bir yastik ornegini ortuye, havlu kenarini yastiga cevirebiliyorsunuz. Cok iyi cekmemisim fotografini ama belli oluyor model. Arada yapiyorum boyle hatalar.

Labels:

5/18/2005

Salkim Ortu


Bu ortuyu Victorian Style Needlecrafts kitabindan aldim. Her ne kadar ben pek meyve desenli seyleri sevmesem de bu hosuma gitti. Kutuphane'den aldigim bir kitap oldugu icin, umuma acik bir bilgi kaynagi sayarak sizlerle de paylasiyorum. Ne de olsa baskasinin emegi. Ortunun ve kenarinin acik modelini asagida bulabilirsiniz.



Labels:

5/17/2005

Kupeli Havlu



Fiyonk'a gonderdigim havlu kenarlarindan biri. Once kafesli kismi havlunun uzunlugunda ordukten sonra, Uclarindaki kupelerini yapiyoruz. Arkasindan havlumuzun rengine uyacak renkli dantel ipligi ile, kupelerin ve zikzaklarin etrafindan geciyoruz.

Labels:

5/15/2005

Elliptik Ortu'nun Son Hali


Sonunda daha once yayinlayip, sizlere kenarina ne yakisir diye sordugum ortum bitti. Araya o kadar cok is girmisti ki, kalan son iki sirayi bir turlu ormek kismet olmadi. 40 gramlik 70 numara kukadan, 45cm'e 45 cm'lik bir ortu cikti. Ortaya 9 motif yapip birlestiriyorsunuz, sonra da hepsinin etrafinda donerek bitiriyorsunuz. Arsiv'den daha once ekledigim halini de Elliptik Ortu olarak bulabilirsiniz.

Labels:

5/13/2005

Tepsi Ortusu

Aheste Tepsi Ortusu


Bu ortuden iki teyzeme ordum, iki seferde de surekli yanlis yapip tekrar sokmem gerekti. O yuzden biraz aheste aheste bitti, ismi de boyle kaldi. Birinin kenari daha degisik ama o yanimda olmadigi icin cekemedim fotografini. Oburu daha guzel.

Labels:

5/12/2005

Dunku masa ortusunun modeli de bu.

Labels:

5/11/2005

Kanavice Masa Ortusu



Yabanci bir arkadasim kitaptan bakip yapmis bu ortuyu. Ben cok begendim. Benim de var benzer tarzda bir masa ortum. Insallah anneme gidince cekip ekleyecegim. Yarin da semasini eklerim.

Labels: ,

5/10/2005

Vitrin Takimi

Yonca Vitrin Takimi



Vitrin takimi ama sadece iki parcasini kullanacak yerim var, ustelik yatak odasinda kullaniyorum. Siz gene de vitrin takimi kabul edin, lutfen. Cok yakindan cekmemisim fotografini ama isteyen olursa motif fotografini gonderebilirim.

Labels:

5/08/2005

Cicekli Asma Perde Ucu



Bu modeli Victorian Style Needlecrafts kitabindan aldim. Onlar koltuklarda bas degen kismina ortu modeli olarak yayinlamislar ama bence bundan daha cok perde ucu olabilir. Bu kitaptan bir kac perde olabilecek model daha var. Onlari da sonra ekleyecegim. Siz ne dersiniz, baska ne olarak orulebilir?

Labels:

5/05/2005

Bugday Yuvarlak Ortu



Niye yaptigimi bilmedigim bir dantel daha. Ne bir yere ortulecek kadar buyuk, ne cok ufak. Yuvarlak da tepsi olmaz ki tepsi ortusu yapayim. Gerci sonra ben buna bakip su an kullandigim fiskos ortusunu ordum. Bir o ise yaradi simdilik.

Labels:

5/04/2005

Gul Bahcesi Yemeni



Bu yemeniyi Nagihan gondermis. Ben de sizlerle paylasiyorum. Ellerine saglik Nagihan. Senin sitenin acilmasini da dort gozle bekliyoruz.

Labels:

5/03/2005

Pecete Halkasi

Ikili Yaprak Pecete Halkasi



Yaptigim pecete halkalarindan benim en cok sevdigim bu. Yapraklar da Kanada bayragindaki, ulkenin simgesi maple(akcaagac) agacinin yapraklari gibi. Yapimi havlu askilari gibi. Ustune ister boyle yaprak ekleyin, ister cicek. Gonlunuz neyi begenirse. ben yapip, arkadaslarima hediye ediyorum.

Labels:

Kurdela

Kurdela Isi


Amine diger kurdela isi de bu. Koselerine bu isi diger yerlerine de sadece pembe olarak bu fotografta bordo olan yaprakli cicekten yapilinca guzel oluyor. Kardes sitelerden Rengarenk'e bakarsan, dun Nazli cok guzel kurdela isli havlular ekledi. Eminim hosuna gidecektir.

Labels:

5/02/2005

Hitit Fiskos Ortusu


Hitit Fiskos Ortusu'nun adi ortadaki figurden geliyor. Bir suru farkli yerde, ufak degisikliklerle gordum. Masanin ustunde cekmisim, o yuzden biraz parlamis fotograf. Bu naylon iplikle orulmus. Pecetelerde polyester oldugu icin bir kere utuleyip, istediginiz kadar kullanabilirsiniz. Ben de kenari farkli orulmus hali de var, isteyen olursa kenar fotografini gonderebilirim. O kenar daha guzel, ucunda kirpik var.

Labels:

Mavi Kenar

Mavi Cicekler




Haftayi yeni bir havlu kenariyla acalim bakalim. Gerci bu havlu kenari icin biraz kalin bana kalirsa. Kimin yaptigini bile bilmiyorum, ne zaman ve ne olarak kullanicagim da belli degil. Benim boyle niye yaptigimi bilmedigim cok isim vardir. nasil oluyorsa, mutlaka birgun gelir " iste yerini buldu" diyecegim bir ise yarar. Umarim bu da oyle olucak.

Labels: , ,